kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasalar doludizgin

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nin AKP'nin kapatılmamasına karar vermesinin ardından bankalararası piyasada dolar kotasyonları en iyi alışta 1.1545 YTL ile dünkü spot kapanışa göre yüzde 3 geriledi ve 16 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. İMKB Ulusal 100 endeksi günü yüzde 2.08 yükselişle 42,200.75 puandan tamamladı.

Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatma kararı alması siyasi ve ekonomik olarak önemli bir belirsizliği ortadan kaldırınca lira, dolar ve euro karşısında değer kazanırken, tahvil ve bono piyasasına alım geldi, piyasa uzmanları önümüzdeki dönemde dikkatlerin özelleştirme ve AB reformlarında olacağını belirtiyorlar.

Dün karar öncesinde oldukça dalgalı bir seyir izleyen dolar/YTL kotasyonları bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.1905/10 YTL oldu. AKP'nin kapatılmayacağının açıklanmasının hemen ardından 1.1700 YTL'ye gerileyen dolar kotasyonları piyasa kapanışı sonrasındaki işlemlerde en düşük 1.1675 YTL'den geçti. Bu sabah bankalararası piyasada 1.1625/55 YTL seviyesinden açılan dolar kotasyonları gün içinde en düşük 1.1545/75 YTL'yi gördü ve bu seviye 16 Ocak'tan bu yana görülen en düşük düzey oldu.

Dolar kotasyonları 1623'te 1.1605/1.1625 YTL seviyesinde bulunuyordu.
Finansbank döviz piyasalarından Ömer Ünveren, "Yurtdışından yaklaşık yarım milyar dolarlık giriş oldu ve bu da kuru 1.1600 YTL'nin altına indirdi. Önümüzdeki günlerde dolar/YTL'nin 1.1400 seviyelerine gerilediğini görebiliriz. Mahkemenin kararından sonra liraya ilgi gerçekten arttı" dedi.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.1564/1.1620 YTL, euro kurunu 1.8055/1.8142 YTL; pariteyi ise 1.5613 olarak ilan etti. Bu kurlara göre liranın yıl başından bu yana dolar karşısındaki kazancı yüzde 0.25 olurken; euro karşısındaki kaybı yüzde 5.51 oldu.

Tera Menkul Araştırma Direktörü Ayşe Çolak, "Bu karar piyasa için olabilecek en iyi sonuç. Öncelikle, erken seçim ihtimali ortadan kalktı, ayrıca AB ile müzakerelerin askıya alınması ihtimali artık mevcut değil" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün de milletvekili seçiminin söz konusu olmayacağını Mart 2009'da yapılacak yerel seçimlerin güven tazelemede yeterli olacağını söyledi.

Öte yandan, tahvil bono piyasasında dün 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi spot kapanışta yüzde 19.74, valörlü kapanışta ise yüzde 19.77 oldu. Bu sabah gösterge kıymette ilk işlem yüzde 18.69 ile 25 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesinden gerçekleşti. Gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi spot kapanışta yüzde 18.82 oldu, valörlü işlemlerde ise 1623 itibariyle yüzde 18.90 seviyesindeydi.

REFORMLAR VE EKONOMİ ÖN PLANDA OLMAL
I

Piyasa uzmanları, AKP'nin kapatılmamasının en önemli risklerden birini ortadan kaldırdığını belirterek, bundan sonraki dönemde ekonomik ve siyasi reformların hızlanması gerektiğine işaret ediyorlar.

Uzmanlar, özellikle global kredi koşullarındaki bozulma nedeniyle finansmanı zorlaşan cari işlemler açığının hızlandırılması gereken özelleştirmeler, siyasi belirsizliğin giderilmesinin ardından ise artan sermaye girişleri ile kapatılması gerektiği üzerinde birleşiyorlar.
Oyak Menkul Değerler Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Şimdi asıl beklenti piyasaların asıl endişesi olan cari işlemler açığının finansmanı için özelleştirme programının hızlandırılmasıdır. Böylece, yatırımcılar daha kolay lira cinsi enstrümanlarda pozisyon alabilirler" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yaptığı yazılı açıklamada, mahkeme kararının ardından, Türkiye'nin önceliklerini terörle mücadele, ekonomik-siyasi reform süreçlerinin devamı, AB ile tam üyelik müzakerelerinin tamamlanması ve dış politikadaki barışçı çabaların sonuç vermesi olarak sıraladı.

*SONUCU YABANCI BİLDİ KARINI KATLADI haberi için tıklayınız

*CARRY TRADE BAŞLADI, PETROL VE İSTİHDAMI UÇURDU haberi için tıklayınız