kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çanakkale'de orman yangını

Yeni Haber
Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, dün öğle saatlerinde başlayan orman yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Kırlı, dün Çınarlı köyü yakınlarında başlayan rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangının kontrol altına alındığını, bölgede, uçak ve helikopterle havadan, arazöz, yangın söndürme işçileriyle karadan soğutma çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.

* YANGINDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Yangına gece boyunca askeri birliklerinde karadan destek verdiğini ifade eden Vali Kırlı, ''Yangın kontrol altına alındı. Dün geceki söndürme çalışmalarına jandarma ve deniz birliklerinden askerler de destek verdi. Halen bölgede karada ve havadan yoğun bir şekilde soğutma çalışmaları sürüyor'' dedi.

Yangında ilk belirlemelere göre, 500 hektarlık bir alanın tahrip olduğunu, jandarma ekiplerinin yangının çıktığı Çınarlı köyü yakınlarında 'çıkış nedeni' hakkında soruşturmasını sürdürdüğünü ifade eden Kırlı, Bayındırlık İl Müdürlüğü ekiplerinin de bölgede yanan binalarla ilgili çalışmalarına başladığını kaydetti.

Vali Kırlı, bölgede hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

ÇINARLI KÖYÜ YAKINLARINDA ÇIKAN YANGINDA 500 HEKTAR ALAN TAHRİP OLDU

Çanakkale'nin merkeze bağlı Çınarlı köyü yakınlarında dün öğle saatlerinde başlayan, 500 hektar alanda etkili olan orman yangınının kontrol altına alınmasının ardından, bölgede soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

Anızdan çıktığı bildirilen yangına ilk etapta Çanakkale Havaalanı'nda konuşlanan 5 yangın söndürme uçağı ve 1 helikopterle havadan, arozözler ve iş makineleriyle de karadan müdahale edildi.

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına müdahale için daha sonra çevre il ve ilçelerden yangın söndürme uçağı, arozöz ve yangın söndürme işçileri takviye gönderildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 1 amfibik yangın söndürme uçağının da bölgeye gelmesinin ardından yangına, 6 uçak ve 6 helikopterle havadan, 90 arozöz, 19 dozer, 51 teknik eleman ve 500 yangın işçisiyle karadan müdahale edildi. Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, yangının ardından bölgede söndürme çalışmalarını denetledi.

Vali Kırlı, burada yaptığı açıklamada, kuvvetli esen rüzgarın yangının büyümesinde etkili olduğunu ve takviye istenen ekiplerin bölgeye gelerek söndürme çalışmalarına katıldıklarını bildirdi.

Yangının ardından bölgeye gelen ve söndürme çalışmalarını izleyen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ise rüzgarın etkisiyle büyüyen yangından 500 hektarlık alanın etkinlendiğini kaydetti.

Yangını söndürme çalışmalarına havanın kararmasının ardından ara veren yangın söndürme uçakları ve helikopterleri, havanın aydınlanmasıyla sabahın erken saatlerinde bölgeye gelerek söndürme çalışmalarına tekrar başladı.

Gece boyunca devam eden yangına itfaiyeciler, orman işçileri, arazöz ve iş makineleriyle müdahale ederken, askerler de söndürme çalışmalarına destek verdi.

Yangın, havadan ve karadan süren yoğun çalışma sonucu kontrol altına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları halen sürdürülüyor. Yanan alanların tespiti için ekipler bölgede incelemelerini sürdürüyor. Yanan alanlarda yapılan ilk incelemelerde bölgede yaşayan birçok kaplumbağa ve kuşun telef olduğu görüldü.

Öte yandan, yangının Çanakkale-İzmir kara yolu yakınlarındaki ormanlık alanda etkili olması üzerine dün öğle saatlerinde geçici olarak trafiğe kapatılan yol, dün akşam saatlerinden itibaren kontrollü olarak yeniden trafiğe açıldı.

YANGINDAN EN ÇOK İNTEPE BELDESİ ETKİLENDİ

Yangından en çok etkilenen bölgelerden Çanakkale'nin merkeze bağlı İntepe beldesinin Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, belde sınırlarındaki bazı dinlenme tesisleri ile bahçeler ve ekili alanların tahrip olduğunu söyledi.

Çanakkale-İzmir kara yolundaki 3 kır kahvesi ve dinlenme tesisinden 2'sinin tamamen yandığını, birinde ise tahrifat olduğunu belirten Özkurnaz, belediyeye ait sosyal tesislerin de kullanılamaz hale geldiğini kaydetti.

Yanan bölgelerden kaçan kuş ve tavşan gibi canlıların yangın alanını genişlettiğini öne süren Özkurnaz, ''Bu bölgelerde yaşayan kuş ve tavşan gibi birçok canlı da yangında telef oldu. Kuşlar ve tavşanlar can havliyle kaçmaya başlayınca, bir başka bölgede daha yangın çıktı'' dedi.

Yangının ardından Çanakkale'nin merkeze bağlı İntepe beldesi ile Güzelyalı tatil köyüne girişler, bir süreliğine jandarma tarafından kontrol altına alındı.

Öte yandan, yangından en çok etkilenen İntepe bölgesine dünden itibaren elektrik ve buna bağlı olarak su verilemediği bildirildi.

Yangın sırasında İntepe Gençlik Kampı yakınlarında Karanlık Liman bölgesinde bulunan bazı yazlık evler de boşaltıldı. Gençlik Kampı yakınlarındaki bir motelin yangından kısmen etkilendiği belirtildi. Çanakkale-İzmir kara yolu İntepe mevkisinde ormanlık alanda bulunan Doğa Konakları Sitesi sakinleri de yangın nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kaldı.

Bu arada, dün Çanakkale'de orman yangını sürerken, Eceabat ilçesinde de orman yangını çıktığı ihbarı üzerine söndürme çalışmalarına katılan 5 uçak ve 1 helikopter bölgeye giderek, müdahalede bulundu.

Kısa sürede kontrol altına alınarak söndürülen yangında, 2 hektarlık alan tahrip oldu.

(AA)