kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk tahvillerinin, sigorta primleri düşüş trendine girdi

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesinin, AK Parti hakkındaki kararının ardından, Türk Hazinesi tahvillerinin sigorta primleri düşüş trendine girdi.Temmuz ayı içinde maksimum noktasına ulaşan, ''risk primi'' olarak da isimlendirilen sigorta primleri gerilemeye başladı.Türkiye'nin borçlarını ödememe olasılığına karşı alınan sigortaya ödenen prim oranı olan CDS oranındaki gerileme, Türkiye'nin dış borçlanma enstrümanlarını da olumlu etkiliyor.Uzmanlar, sigorta primlerindeki gerilemenin, uluslararası oyuncuların Türkiye riski konusundaki görüşlerini gayet açık bir şekilde ortaya koyduğuna dikkat çekiyorlar.

CDS ORANI

CDS oranı, Türkiye riskinden korunmak için ödenmesi gereken primi yansıtıyor. Türk tahvillerini alan ve bu tahvilin geri ödenmesinden
çekinen yatırımcılar, buna karşın bir ''sigorta'' satın alıyorlar. Bunun için de her yıl CDS oranı kadar bir prim ödüyorlar.

TÜRKİYE-BREZİLYA-RUSYA

Türkiye ile aynı kategoride değerlendirilen Brezilya ve Rusya'nın, 2006 yılı sonunda aynı olan sigorta primleri makası (CDS oranı), Türkiye'deki
iç gelişmeler nedeniyle açılmaya başlamıştı.Temmuz ayı içinde maksimum noktaya ulaşan oran, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından gerilemeye başladı.Uzmanlar, Türkiye'nin, gerek 5 yıl, gerekse 10 yıl vadeli tahvillerine ilişkin CDS oranlarının önemli bir gerileme gösterdiğini vurguluyorlar.Türkiye'nin borçlarını ödememe olasılığına karşı alınan sigortaya ödenen sigorta primlerinin düşmesiyle, dış borçlanma maliyetinin azalacağı belirtiliyor.Uzmanlar, kısa vadeli belirsizliğin, dolayısıyla risk algılamalarının azaldığını vurguluyorlar.

AA