kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Evde tasarruf paketi büyüyor!

Küresel ısınmanın enerji sıkıntısını da beraberinde getirdiği şu günlerde tasarruf yöntemlerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Bu yeni yöntemlerden payını alan konutlarda da enerjiyi verimli kullanmanın yeni yolları keşfediliyor..
Küresel ısınmanın etkisiyle dünyanın giderek fakirleştiği enerji konusunda devletlerin ve şirketlerin çalışmaları devam ederken, gelinen noktada kişisel olarak alınması muhtemel önlemler de dile getirilmeye başlandı. Özellikle konutlardaki tüketimin toplamda büyük rakamlara ulaştığını gören uzmanlar, tasarrufa yönelik bilgilendirme çalışmalarını arttırırken bugün herkesin bildiği yalıtım ya da çamaşır ve bulaşık makinelerinin kullanımından da öte, kış bahçelerine, şöminelere ve yağmur suyu kullanımıyla enerji tasarrufunda yeni bir dönem başladı. Geçtiğimiz yıllarda özellikle konutlarda, enerji tasarrufu için ilk sıraya yerleşen ısı yalıtımı artık herkes tarafından bilinen bir uygulama. Yalıtımla enerjide yüzde 50 enerji tasarruf sağlanabileceğini dile getiren uzmanlar, uygulamayla sadece Türkiye'de yılda 3 milyar Euro'luk bir tasarrufun mümkün olabileceğini ifade ediyor. Özellikle Türkiye gibi dört mevsim güneşi olan ülkelerde güneş ışığı kollektörleri, enerji tasarrufu için öneriler arasında yer alırken, buradan elde edilecek yıllık tasarrufun, konut başına 290 Euro civarında olacağı belirtiliyor. Güneş pilleri ve camlara takılan sensörler de göz önüne alındığında, bu tasarrufun büyüklüğü de artıyor. Peki konutlarda enerji tasarrufuyla ilgili alabileceğimiz başka önlemler neler? Enerji tasarrufunda yeni bir döneme girdiğimizi daha önce de belirtmiştik. Burada, özellikle şehir dışındaki yeni projelerde bahçe içinde yer alan konutların sahipleri için farklı tasarruf kalemleri bulunuyor. Bunlardan birisi de kış bahçeleri Soğuk dış ortam ile sıcak iç ortam arasında tampon görevi gören bu bahçeler, güneşli kış günlerinde ısı ihtiyacını hissedilir derecede azaltıyor. Bu nedenle uzmanlar, kış bahçelerinin ısıtılmamasını tavsiye ediyor. Aksi takdirde cam yüzeylerde yüksek miktarda ısı kaybı oluyor. Evlerdeki şömine kullanımını ise destekleyen uzmanlar, özellikle merkezi ısıtma sistemine bağlanan şöminelerin, kaloriferin yükünü ciddi şekilde azaltacağı konusunda birleşiyor.

Ampulleri değiştirin!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in her konuşmasında dile getirdiği, ampullerin değişmesi durumunda iki Keban Barajı kadar tasarruf edileceği konusu, uzmanların da desteklediği bir uygulama. Zira sıcak su ve ısınma için elektrik kullanılmayan bir ev ortamında elektriğin yüzde 19'u aydınlatma için tüketiliyor. Enerji verimli ampuller ise normal ampullere göre yüzde 80 daha az elektrik tüketiyor ve beş kat daha uzun süre dayanıyor. Öte yandan bu ampullerin her lambaya uygun çok farklı tasarımları bulunabiliyor.

Yenilenebilir enerjinin önemi
Yakın gelecekte, daha da az enerji tüketen ve 100 bin saat ışık yayabilen diyotların da bu ampullerin yerini alacağı düşünülüyor. Konutlarda yapılabilecek tasarruflardan bir tanesi de yağmur suyu kullanımı. Tuvaletlere ve çamaşır makinesine bağlantılı ve bahçenin sulanması için kullanılan yağmur suyu depoları, su tüketimini en az yüzde 40 azaltıyor. Hali hazırda modern konvansiyonel ısıtma sistemleri, en ekonomik alternatifi oluşturuyor. Ancak bu durumun önümüzdeki yıllarda değişebileceği belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları