kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Hem Avrupa hem de Türkiye'yi rahatlatan haber"

(CİHAN)
Yeni Haber
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Anayasa Mahkemesi'nin AK Partiye yönelik kapatma talebini reddeden kararını olumlu karşıladı.

Haberi Cihan'dan öğrenen Oomen, "Hem Avrupa'yı hem de Türkiye'yi rahatlatan bir haber oldu. Türkiye'yi seven ve Türkleri seven bir Avrupalı olarak naçizane tavsiyem Türkiye'nin bir an evvel yeni bir anayasa yapmasıdır. Ve bu anayasada devlet-din ilişkiler net bir şekilde tanımlanmalıdır. Zira meselenin özü bu, sorunlar buradan çıkıyor. Bu anayasa sürecine bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve toplumun bütün kesimleri katılmalı. İnsan haklarının teminat altına alındığı bu anayasa bir an evvel, vakit kaybedilmeden yapılmalı. Bu tür kavgaların sık sık yaşanması ne Türkiye için ne de Türk halkı için sağlıklı.'' dedi.

YENİ BİR ANAYASA YAPILMALI
Dava ile AB süreci arasında hiçbir zaman doğrudan bir irtibat kurmadığını ifade eden raportör, şöyle devam etti: "Söylediğim şuydu: parti kapanması durumunda Türkiye müzakereleri sürdürebilir mi? O kuvveti kendinde hissedebilir mi? AK Parti şimdi taze bir başlangıç yapmalı ve bunu da anayasa ile yapmalı. Bu yeni anayasa laiklik tanımını netleştirmeli. Mesela benim ülkemde herkes başbakanın, Protestan olduğunu bilir. Benim Katolik olduğumu, kiliseye gittiğimi herkes bilir. Hatta bazen ben mesai saatlerinde bile kiliseye gidiyorum, eğer pazar günleri çalışıyorsam. Dolayısıyla insanların dindar olmasında bir sorun yok; ama sizin ülkenizde bunlar sorun olabiliyor. Dinin siyasete bulaştırılmasında sorun ortaya çıkıyor. Herkes dini inançlarını yaşamalı; ama bunu kamu hayatına, siyasete taşımamalı.''