kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Güneşte fazla kalmayın'

Yeni Haber
Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu günlerde güneş ışınlarından olabildiğince kaçınmakta ayrı önem kazanıyor. Özellikle korunmasız olarak güneş altında uzun süre kalmak vücutta lekelere, ilerleyen zamanlarda ise cilt kanserine yol açıyor.

Medical Park Bursa Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr Sibel Ünlüiskit, güneş ışınlarının deriye ulaştığında yansıdığını veya emilip depolandığını belirtti.
Dr. Ünlüiskit, "Depolanan güneş enerjisi deri içinde ani veya geç zararlar oluşturabilmektedir. Oluşabilecek zararlı etkiler doğrudan doğruya deriye ulaşan ışın miktarına bağlıdır.

Güneş ışınlarının eğik ulaştığı sabah ve akşam saatlerinde ışınlar daha kalın bir atmosfer tabakasından geçerek gelirler, geçen UVB miktarı son derece azdır. Buna karşın saat 11 ile 15 arasında gelen ışınların geçmek zorunda olduğu atmosfer tabakasının kalınlığı azalır ve UVB miktarı da artar" dedi.

GÜNEŞ YANIKLARI CİLT KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Güneş ışınlarının zararlı etkileri hakkında bilgi veren Ünlüiskit, "Yanıklar kızarıklıktan sulu kabartılara ve ödeme kadar değişen derecelerde karşımıza çıkabilir. Güneş yanıkları ileride oluşabilecek cilt kanseri riskini kat kat artıran bir unsurdur.

Güneş koruyucularının dikkatli kullanımı ile yanıklardan ve alerjilerden korunmak mümkündür. Geç etkiler ise kahverengi lekeler, çiller, deride kalınlaşma ve kabalaşma, erken yaşlanma, ince damarların oluşması, deri esnekliğinin kaybolması ve deri kanserleri şeklinde sıralanabilir" diye konuştu.

Ünlüiskit güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamak için güneşten korunmanın bir yaşam biçimi olarak benimsenmesi gerektiğini söylerken özellikle çocuklar, yaşlılar ve açık tenlileri güneşten korunmak konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.

Sibel Ünlüiskit güneş ışınlarının ileri ki zamanlarda kansere de yol açabileceğini söylerken şu uyarılarda bulundu: "Yaşam boyu aldığımız güneş ışını miktarının yüzde 80'nini yaşamımızın ilk 18 yılında alıyoruz.

Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde oluşan ciddi güneş yanıklarının yaşamımızın ileri dönemlerinde oluşacak cilt kanserleri için önemli bir risk oluşturduğu unutulmamalı. Güneşten korunma yöntemlerinin hiç biri yüzde 100 koruyucu değildir. O yüzden koruyucu önlemlerin hepsi beraber uygulanmalıdır."

(CİHAN)