kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karadziç Lahey'e getirildi

Yeni Haber
Savaş suçu işlemekle itham edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç, yargılanacağı Lahey'e getirildi.AP ve Reuters televizyon ekipleri Karadziç'i Sırbistan'dan getiren uçağın Hollanda'nın Rotterdam havalimanına indiğini bildirdiler.Karadziç'in Lahey yakınlarındaki bir nezarethanede tutulması ve kısa bir süre sonra yargılanacağı uluslararası savaş suçları mahkemesine çıkması bekleniyor.

Yakınlarının verdiği bilgiye göre Karadziç'in ruh hali iyi ve savunmasına hazırlanıyor. Karadziç'e mahkemede giymesi için biri koyu biri açık renk 2 elbise verildiği belirtildi.

11 yıllık kaçak hayatından sonra geçen hafta Belgrad'da yakalanan Karadziç, Saraybosna'nın 43 ay süren kuşatması sırasındaki olaylar ve 1995'te Srebneniça'da 8 bin kadar Boşnak erkeğin ölümüyle ilgili olarak soykırımla suçlanıyor.

KARADZİÇ, MİLOSEVİÇ'İN TUTULDUĞU HAPİSHANEDE

Savaş suçlusu zanlısı Radovan Karadziç, Eski Yugoslavya'nın ölen devlet başkanı Slobodan Miloseviç'in tutulduğu hapishaneye nakledildi. Karadziç, Lahey kenti yakınındaki sahil kasabası Scehevingen'de bulunan yüksek güvenlikli hapishanede tutulacak.
Karadziç, dün akşam saatlerinde Hollanda'ya getirildi. BM Savaş Suçları Mahkemesi sözcüsü Nerma Jelaciç de Karadziç'in Lahey'e teslim edildiğini doğruladı. Karadziç, bir zamanlarda Miloseviç'in tutulduğu hapishaneye konuldu. Miloseviç, dava süreci sırasında hapishanede tutulurken ölmüştü.
84 hücrenin bulunduğu hapishanede halihazırda 37 kişi tutuluyor. Odalarda yatak, çalışma masası, tuvalet ve duşakabin bulunuyor. Hücrelerin kapıları genellikle açık tutuluyor. Gardiyan değişimin olduğu öğlen saatlerindeyse kapılar bir süreliğine kapatılıyor. Zanlılar istemeleri halinde odalarına bilgisayar konuluyor ancak internet bağlantısı bulunmuyor. Ayrıca zanlılar, kendi dillerinde yayın yapan televizyon kanallarını da izleme olanakları bulunuyor.
Zanlılar, hapishanede çeşitli konularda da ders alabiliyor. Bunun yanı sıra hapishanede vücut geliştirme salonu, kütüphane ve çeşitli oyunlar oynayabilecekleri salonlar bulunuyor.

RADOVAN KARADZİÇ'İN YARIN MAHKEMEYE ÇIKARILMASI BEKLENİYOR

Bosnalı Sırpların savaş suçu işlemekle suçlanan eski lideri Radovan Karadziç'in ilk kez yarın mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Mahkemenin Hollandalı yargıcı Alphons Orie, Karadziç'in 31 Temmuz (yarın) yerel saatle 16.00'da mahkemeye çıkarılacağını ve mahkemesinin kendisine hakkındaki 11 suçlamayı kabul edip etmediğini soracağını açıkladı.Eski Yugoslavya için Lahey'de kurulan savaş suçları mahkemesine teslim edilen Karadziç'in suçlamalara anında cevap vermek zorunda olmadığı, yasal olarak 30 günlük süresi bulunduğu belirtiliyor.

KARADZİÇ'İN AİLESİNE, SEYAHAT YASAĞI KALKTI

Sırp savaş suçlusu Radovan Karadziç'in ailesine uygulanan seyahat yasağı, Karadziç'in Lahey'e teslim edilmesi ardından kalktı.
Karadziç'in ailesi, savaş suçlusu zanlısının yakalanması ardından Belgrad'a giderek Karadziç'i ziyaret etmek için izin istemişti. Karadziç'in ailesi, Lahey'e gidecek paralarının olmadığını ileri sürmüştü. Ancak bu isteğe onay çıkmamıştı. BM Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Miroslav Lajcak, "Babalarını görmek için ileri de pekçok şansları olacak. Ancak Srebretnisa'da babalarını kaybeden ailelerin hiçbir zaman böyle bir şansları olmayacak." demişti.
Karadziç'in Lahey'deki BM Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim edilmesi ardından yasak kalktı.

AA