kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Uzun bir süredir Pekin'i etkisi altına alan sisli hava, olimpiyat oyunlarını tehdit ediyor.

Hava kirliliğine çare bulunamıyor

DIŞ HABERLER
Çin'de düzenlenecek olimpiyat oyunları öncesi, taşıtlara yasak konulup, fabrikalar kapatılsa da alınan önlemler yetersiz kaldı. Ölçümlere göre kirlilik, 'tehlikeli' boyutta..
Çin'de Yaz Olimpiyatları'nın başlamasına sayılı günler kala tehlike çanları çalıyor... Taşıtlara olimpiyat sitelerinin bulunduğu bölgelere girmemeleri için yasak konuldu. Bazı fabrikalar ise 'havayı kirletmesinler' diye geçici olarak kapatıldı. Ancak yine de bir şey değişmedi. Önlemler öncesi ve sonrası gökyüzünden çekilen fotoğraflar ve yapılan ölçümler hava kirliliği seviyesinde herhangi bir değişiklik olmadığını gösterdi. Şimdi Çinli yetkililer oyunlara 9 gün kala önlemleri daha da genişleterek hava kirliliğini dağıtmaya çalışacak.

ÖZEL KIRMIZI LENS
Açılışın yapılacağı başkent Pekin'in hava kirlilik oranı 'Mavi Gökyüzü' denilen bir cihazla ölçülüyor. Cihazda 100'ün üzerinde ölçülen her oran hava kirliliği açısından tehlikeli sınıfına giriyor. Pekin semalarında yapılan son ölçümde oran 113 çıktı. Geçen yıl 153'leri görmüştü. 500 ise kirlilik açısından 'tavan' oran olarak kabul ediliyor. Pekin'de yaklaşık 3.5 milyon motorlu araç bulunuyor. Kenti olimpiyatlar boyunca yüzde 30'u yurtdışından olmak üzere 2 milyon kişi ziyaret edecek. Hava kirliliğinden en çok etkilenecek sporcuların ise atletler olacağı belirtiliyor. Öte yandan Pekin'deki İngiliz hokey takımının kalecisi de görüş mesafesini düşüren hava kirliliğine karşı çareyi özel kırmızı lens takmakta buldu.

MİNİ ETEK YASAĞI
Olimpiyatlar öncesi hazırlıklar sürerken Pekin Olimpiyat Organizasyon Komitesi seyirciler için kurallar rehberi yayınladı. 9 sayfalık rehberde kadınlara müsabakaların oynandığı statlara mini etekle girme yasağı, erkeklere tişörtlerini çıkararak çıplak dolaşma yasağı bulunuyor. Bar ve restoranların dışında yemek yemek de cezaya tabi tutuluyor. Pekin'in parklarında uyumaya kalkan turistler için "Kendinizi hapiste bulursunuz. Çünkü bu kesinlikle yasak" diye uyarılarda bulunuluyor. 2 metreden daha büyük poster, bayrak veya flamalarda seyircilerle birlikte stada alınmayacak. Çinlilere dahi "Haydi Çin", "Çin'i seviyorum" gibi sloganların yazılı olduğu tişört giymelerine izin verilmeyecek.
Haberin fotoğrafları