kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türkiye ulusal felaketin eşiğinde"

Yeni Haber
Türkiye'de hüküm süren siyasi krizin İstanbul'daki bombalı eylemle daha da derinleştiği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, başyazısında Türkiye için "Ulusal felaketin eşiğinde" ifadesini kullandı. AKP'nin kapatılması halinde "kaos" yaşanacağını öne süren gazete, ülkede laik elitin "kumar" oynadığını da iddia etti.

Financial Times gazetesi, "Ulusal felaketin eşiğinde" başlığını kullandığı başyazısında Türkiye'ye hakim olan siyasi krizin İstanbul'daki bombalamalar ile birlikte daha da derinleştiğini savundu.

Saldırıların Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kapatma davasını görüşmeye başlamasına denk düştüğüne işaret eden gazete, "Türkiye'nin modernitesi ve yakın geleceği tehlikede" görüşünü dile getirdi.

Gazete, partinin kapatılması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a siyaset yasağının getirilmesinin "Seçmenlere yönelik yargı darbesi anlamına geleceği"ni savunurken de "Bunu izleyecek kaos, Türkiye'yi yıllarca geri götürür" yorumunu da yaptı.

"Laikler ile muhafazakarlar arasındaki mücadele kritik bir noktaya geldi" denilen başyazısında, "AKP davası, halktan büyük yetki alan başarılı Neo İslamcı bir parti tarafından tehdit edilmiş hisseden askeri, bürokratik ve yargı elitinin kumarıdır" görüşüne de yer verildi. İngiliz gazetesi, AKP'nin politikalarını övdükten sonra şunları yazdı:

"Küresel finansal krizi ortamında ekonomi konusunda ehliyetli olduğunu gösteren bir hükümeti uzaklaştırmak anlamsız. Ayrıca AB ile katılım müzakereleri çok yavaş gidiyor. Ülke, daha büyük bu ödülü elde etmeye odaklanmalı. Erdoğan'ın, yurt içinde ve dışında büyük bir meşruiyeti var ve geçen yıl daha çok daha artırılmış bir oy oranı ile yeniden iktidara getirildi. Halkın demokrasisini yok etmek, risk içeriyor ve şiddet olası bir sonucudur." (ANKA)