kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyüklere finansman bulunamıyor, küçükler hâlâ kapış kapış gidiyor

Rahim AK - EKONOMİ
Geçtiğimiz 5 yılda büyük banka ve şirketlere olan ilgi şimdi daha küçük çaplı olanlarla devam ediyor. Yılın ilk yarısında 6.7 milyar dolarlık satış ve ortaklık gerçekleşti..
Türkiye'de geçmiş yıllarda büyük şirket satışları durulmasına rağmen küçük şirketlerin yabancılara satış ve ortaklıkları son hızla devam ediyor. Son olarak akaryakıt şirketi Akpet'in Rus Lukoile satılması ile bu yıl yapılan şirket satışlarının tutarı 11.4 milyar dolara çıktı. Bu tutara yabancı yatırımcıların özellikle ilgi gösterdikleri alışveriş merkezleri yatırımı ve yabancıların bireysel emlak alımları dahil edildiğinde yıl sonuna kadar 15 milyar doları aşması bekleniyor. 2008'in başından bu yana tamamlanan en büyük yabancı sermaye girişi 1.7 milyar dolarlı Tekel'in satışından elde edildi. Bunu Petkim, Türkiye Finans ve Migros izledi. Bu sırada 5 sigorta şirketinin satışı tamamlandı. Seramaye girişinde Fon Leasing ve Turkish Bank'ın satışı ile finans sektörü 280 milyon dolarlık bir girişi daha sağladı. Carrefour Merter arazisi ile Dubaili Emaar'ın aldığı araziden 554 milyon dolarlık yabancı sermaye girişi sağlandı.

8.2 MİLYAR $ DAHA GELECEK
Anlaşması yapılmış ancak para girişi henüz belli olmayan 4.7 milyar dolarlık yabancı sermayenin daha kapıda beklediği görülüyor. Elektrik dağıtım işinde de yabancıların ortak olduğu projelerden sağlanan gelir 900 milyon doları aşacak. Yabancıların konut ve gayrimenkul satın almaları ve alışveriş merkezleri yatırımları ile yılın bundan sonraki döneminde de 8.2 milyar dolarlık yabancı sermeyi girişi bekleniyor.