kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bu yıl dağ taş fındık oldu fiyatta kavga başladı

HACER GEMİCİ
Bu yıl fındık rekoltesinin üreticilere göre 728 bin, ihracatçıya göre 900 bin tonu bulacak olması fiyatta kavga başlattı. Üretici, TMO alım fiyatının 5 YTL'nin üzerinde olmasını istiyor, ihracatçı ise 3.5 YTL'lik fiyat için lobi yapıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu yıl dağ taş fındık oldu fiyatta kavga başladı
Fındık alım fiyatlarının açıklanmasına az bir süre kala 'ihracatçı ile üretici' yine birbirine düştü. Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu yıl için Türkiye genelinde rekoltenin 728 bin ton olacağını açıklarken, ihracatçılar bu rakamın 900 bin tonu aşacağını hatta 1 milyon tonu bulacağını ifade ediyor. Bu yıl yaşanan rekolte bolluğu nedeniyle 'mağdur olmak istemiyoruz' diyen üreticiler fındıkta Toprak Mahsulleri Ofisi'nin geçen yıl kilogram başına 5 YTL verdiğini anımsatarak bu rakamın üzerinde bir fiyat bekliyor. İhracatçı da yine rekoltenin fazla olmasını gerekçe göstererek bu rakamın 3.5 YTL seviyelerinde olması için bastırıyor.

ÜRETİCİ TARLAYA İNDİ
Fındıkta 2008 taban fiyatının ne olacağı konusunun bu hafta içinde toplanacak olan Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Üreticinin bugünden itibaren fındık toplamak üzere araziye ineceğini söyleyen Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, "Ordu'da ise 3 Ağustos'tan itibaren fındık toplamak için üretici tarla inecek. Üretici fındığını topluyor ancak, ne yazık ki fiyat halen belli değil. Türkiye Ziraat Odaları Birliği fındım üretim maliyetinin Türkiye ortalamasını 3.4 YTL olarak belirledi. 2007 yılı için TMO kilogram başına 5.15 YTL fiyat vermişti. Eğer TMO'nun açıklayacağı rakam bunun altında kalırsa üretici ayakta duramaz" dedi.

TMO'NUN DEPOSUNDA YER VAR
TMO'nun elinde geçen yıllardan kalma 320 bin ton fındık bulunduğunu anımsatmamız üzerine Şahin sözlerine şöyle devam etti: "TMO'nun depolarındaki fındığı risk olarak görmeye gerek yok. 19965-2001 yılları arasında da 532 bin ton fazla fındık yağlığa ayrılmıştı. Söz konusu 320 bin ton fındık yine yağlık olarak ayrılmıştır. Bunun piyasaya çıkma durumu yok. Tabii ki 600 bin tonun üzerindeki rekolte fazlalığı sorundur. Zaten bu nedenle TMO'nun yine devreye girmesi gerekiyor. Halen TMO'nun depoları 250 bin ton fındık alımı için uygundur."