kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Evlerin yeni dekorasyon gözdesi: Çin sandalyesi

Son yıllarda Uzakdoğu mobilyaları, orijinine sadık kalınarak yeniden üretililiyor. Bu örneklerden biri de Çin sandalyeleri. House Beautiful dergisi, ergonomisiyle ünlü olan bu sandalyelerin öyküsünü araştırdı..
Uzakdoğu mobilyaları hem formları hem de renkleriyle son yıllarda modern iç mekan tasarımlarının en çok aranan dekorasyon elemanları arasında gösteriliyorlar. Bu büyük talep de, özellikle Çin kökenli mobilyaların çok sayıda replikasının üretilmesine neden oldu. Çin sandalyeleri de bu tür mobilyalardan biri. Modern Tarih firmasının yöneticisi Davit Meşulam, bu sandalyelerin hikayesini anlattı.

* Çinlilerin daha çok yerde oturduğu düşünülür. Öyle ise bu sandalye tipi Avrupa'dan etkilenerek mi doğmuş?
Bu yanlış kanı ile çok sık karşılaşıyorum. Çinlilerin çoğunlukla yerde oturdukları bilgisi pek doğru değil. Bu sandalye ve koltuklar ilk olarak hanedan ailesi ve Çin İmparatorluğu'nu yöneten elitler için yapılırmış. Yüzyıllar sonra İngilizler tarafından teknikleri kopya edilerek Avrupa'ya girmişler. Bu nedenle Avrupa'da benzer formların tekrarlandığı Uzakdoğu mobilyalarına rastlanıyor.

EVLİLİK SEMBOLLERİ VAR
* Üzerlerindeki sembollerin özel bir anlamı var mı?
Arkalıklarındaki semboller daha çok evlilik ve mutluluk sembolleridir. Elitler ve devlet görevlileri için üretilmiş sandalyelerin arkalığı daha yüksek tutulmuş ve formları çok daha yalınlaştırılmış.

* Genellikle kullanılan özel bir ağaç türü ve yüzey boyama tekniği var mı?
Çin sandalyelerinde, genellikle tropik sert bir ağaç tipi olan huali ağacı kullanılmış. Daha sonraları bu ağaç koruma altına alındığı için karaağaca dönülmüş. Az da olsa gül ağacının kullanıldığı örneklere rastlamak mümkün. Çoğu sandalye, kullanılan ağacın güzelliğini sergilemek amacıyla yalnızca yağlanmış.

ÇOK DAHA DAYANIKLI
* Ergonomisi konusunda ne düşünüyorsunuz. Gündelik kullanım için önerilebilir mi?
Doğu düşünüşüne göre bu sandalyeler çok ergonomiktir. Çünkü Batı'nın oturur oturmaz rahat hissettiren sandalye ve koltuk tasarımlarının aksine, ortopedik ve bir süre oturduktan sonra omuriliği ve vücudu rahatlatıcı bir felsefe ile tasarlanmışlardır. İyi durumdaki yüz yıllık veya daha eski bir Çin sandalyesi, geçme teknikleri ile yapıldığı için çok esnek ve çok dayanıklıdır.

- Arka üst bölümdeki 'resmi görevli şapkası'nı anımsatan form, sandalyenin devlet görevlileri için üretilmiş olduğunu gösteriyor

- 19. yüzyıl ve öncesi el yapımı mobilyalarda bulunan güvercin kuyruğu geçme, bu sandalyenin orijinalitesini belirginleştiren detaylardan biri.

- Eski Çin sandalyelerinde genellikle karaağaç kullanılırmış. Bu sandalye de karaağacın tüm doğal güzelliklerini sergiliyor. Sırt, etek ve geçmelerinde Uzakdoğu'ya özgü kırmızı lake dikkat çekiyor.

- Çin sandalyeleri yapıldıkları bölgelere göre farklılıklar taşırlar. Modern Tarih firmasına ait bu sandalyenin önündeki kıvrımlı ve kırmızı etek bölümü, tipik bir Shanxi bölgesi özelliği.