kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
GÜRCAN BİLGİÇ

10 numara ve Aragones

Shakhtar maçından sonra artık kafalarda soru işareti kalmadı. Aragones İspanya'ya Avrupa Şampiyonluğu getiren taktiği ve düzeni, aynen devam ettirmek istiyor. Başarılı bir düzen için Amerika'yı yeniden keşfetme gereği görmüyor. Bu düzenin sırrı hızlı oyunda. Ayağa sert paslar ve rakip defansın arkasına kaçırılan oyuncuların getireceği skor gücü. Bunu agresif bir presle destekleyecek orta ile, oyun alanını daraltmak için orta sahaya kadar yaklaşacak bir defans anlayışı.

ALEXSİZ DE OYNAYABİLMELİ
Bu modelde risk almak da istemiyor kurt hoca. İki önemli hücum bekini; Carlos ile Gökhan Gönül'ü bu nedenle ileri çıkarmıyor. Ön liberosu da sürekli yüksek konsantrasyon ile oynayıp, gedikleri kapamak zorunda. Bu anlayış üstünüze gelen bir takım için birebir.
Sahasında bekleyenleri de (eğer alan daraltma başarılırsa) çok zorlar. Çünkü, tek forvete işlerlik kazandıracak yegane anlayış; oyun alanını daraltmak. Ceza alanına ne kadar çok adam sokmayı başarırsanız, gole o kadar yakın oynarsanız. Kimse, ilerideki tek oyuncuyla, ona doğru 40 metreden koşan diğerlerini seyretmek zorunda kalmaz. Ama her şey bir tarafa bu düzen 10 numaranın da yavaş yavaş sonunu getirecektir. Aragones'in sistemi bu nedenle çok önemli ve eğer ileriyi düşünerek yapılmışsa, çok da yerinde bir karar.
Alex 32 yaşına geldi. Fenerbahçe beş yıldır oyunu onun üstüne kuruyor. Başarının altında Alex'in imzası varken, bu futbolcu etkisiz hale getirildiğinde de problemlerin kaynağı oluyor. Alex "Ben gidiyorum" dediğinde, ya yerini en az onun kadar değerli bir "10 numara" ile dolduracaksınız ya da onsuz oynamayı başaracaksınız.
Tüm üst düzey takımlar artık "10 numaradan" vazgeçiyor. Çünkü böylesine değerli oyuncu sayısı artık az. Fenerbahçe'nin de Alexsiz oynamayı, başarılı olmayı öğrenmesi gerekiyor. Bu da disiplinli bir sistem ve takım oyunundan geçiyor. Aragones'in "prangalı" defansını veya kendi sahasında oynadığı halde bile tek vurucu ile sahayı çıkmasını çok eleştireceğiz. Ama en azından bir düzeni, yapmak istenen görevleri ve kazanmak için mücadele eden bir takımı sahada göreceğiz.
Shakhtar maçının en önemli verisi; tek gol haricinde rakibin pozisyon bile bulamamasıydı. MTK maçında da farklı bir görüntü olmayacak. Ama hücum yollarında sıkıntılar yaşanabilir, Fenerbahçe rakip kontralarda gedikler verebilir.
Kimsenin rakibi küçümsememesi gerekiyor, özellikle de Saracoğlu'nu dolduracak 50 bin kişinin konsantrasyonunu oldukça yüksek tutması lazım. Çünkü takımlarının biraz zamana ihtiyacı var.