kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hain saldırı dünya basınında

Yeni Haber
İstanbul Güngören'deki iki patlamada 16 kişinin öldüğü, 154 kişinin yaralandığı terörist saldırısı Çin basınında da geniş yer buldu.

Çin'in yazılı ve görsel medyası, Türk yetkililerin açıklamaları ve basındaki haberlere dayanarak verdiği haberlerde, olayın bir terörist saldırısı olduğu ve polisin saldırının PKK tarafından gerçekleştirilmiş olma olasılığının yüksek olduğu görüşüne yer verildi.

Vali Muammer Güler ile diğer yetkililerin konuyla ilgili görüşlerine yer veren Çin Günlüğü gazetesi, patlamaların 10'ar dakika arayla meydana geldiğini ve saldırıda sivillerin öldüğünü duyurdu.

Çin'in devlet televizyonu CCTV de olayın akşam saatlerinde meydana geldiğini ve bu saldırının 9 Temmuz'da İstanbul'daki ABD konsolosluğuna yapılan ve 3 polis ile 3 teröristin öldüğü olayın ardında yaşanan en büyük olay olduğu ifade edildi.

Patlamalar Japonya, Malezya, Endonezya, Singapur gibi ülkelerin basınında da yankılandı.

NATO'DAN KINAMA

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Güngören'de dün akşam meydana gelen bombalı saldırıları şiddetle kınadı.NATO tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''bu korkunç saldırıların masum sivilleri bilinçli şekilde hedef aldığı'' üzerinde duruldu.Genel Sekreter, NATO müttefikleri adına, saldırılarda ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerken, dayanışma mesajı verdi.

Jaap de Hoop Scheffer mesajında, NATO'nun terörle mücadele çabalarında Türk halkı ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğini bildirdi.

ABD SALDIRIYI KINADI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği dün gece İstanbul'da meydana gelen bombalı saldırıları kınadı.

ABD Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Bu vahşi ve hain eylemin kurbanı olan insanların ailelerine ve yakınlarına en derin başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Masum insanları öldürmenin hiçbir gerekçesi olamaz. Teröre karşı mücadelede müttefikimiz Türkiye'yi desteklemeyi sürdürüyoruz" denildi.

ALMANYA, İSTANBUL'DAKİ TERÖR SALDIRISINI KINADI

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İstanbul'un Güngören ilçesinde düzenlenen saldırıyı kınadı.

Afganistan'ı ziyaret eden Alman bakan, İstanbul'daki saldırıyı kınadı. Türkiye'nin yanında olduklarını söyleyen Bakan Steinmeier, "kör bir terör saldırısı" olarak niteledi.

Güngören'de meydana gelen ikili patlamada, 16 kişinin ölürken 100'den fazla kişi de yaralanmıştı.

GÜNGÖREN'DEKİ PATLAMALAR İNGİLİZ BASININDA


İngiliz basını, İstanbul'da 16 masum insanın ölümüne neden olan terör saldırısına geniş bir şekilde yer verdi. Gelişmeler üzerine normal yayınını kesen ve saldırıyla ilgili canlı yayına geçen BBC, olayı son dakika haberi olarak dünyaya duyurdu. Saldırıyla ilgili bir çok gazetede yorumlar yer aldı.

THE INDEPENDENT: "TÜRKİYE, SİYASİ VE EKONOMİK BELİRSİZLİĞİN İÇİNE İTİLİYOR"


The Independent gazetesi, İstanbul'daki patlamayı duyurduğu haberinde, Türkiye'nin AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla siyasi ve ekonomik bir belirsizliğin içine itilmiş olduğu bir dönemde söz konusu saldırının gerçekleştiğini, olayda çok sayıda ölenler ve yaralananlar olduğunu yazdı.

Henüzu hiç bir grubun olayı üstenmediğini yazan gazete, şu ifadelere yer verdi: "Türk ordusu PKK'ya karşı aktif bir şekilde operasyonlarını sürdürüyor. Türk televizyonları ise PKK'nın bu olayın arkasında olabileceğini bildirdi. Geçmişte Türkiye'de yabancı devlet bürolarına, devlet enstitülerine, sinagog ve turizmin gözde mekanlarına yönelik bir çok saldırı düzenlendi"

Haberde ayrıca, AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla ilgili mahkemenin bugün davayı esastan görüşmeye başlayacağı hatırlatıldı. Ergenekon davasıyla ilgili değerlendirmede de bulunan gazete, polisin operasyonunu genişlettiğini kaydetti.

THE GUARDİAN: "PATLAMALAR, TÜRKİYEYİ İYİCE KRİZİN İÇİNE İTMEK İÇİN"


The Guardian gazetesi saldırıyı gerçekleştirenlerin Türkiye'yi daha derin bir krizin içine itmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Patlamaların, Türkiye'de son beş yıl içinde gerçekleştirilen en kanlı eylem olduğunu vurgulayan gazete, bu olayın aynı zamanda ülkede "İslami eğilimli hükümet yanlıları ile laik kesim arasındaki iktidar savaşını da gözler önüne serdiği" yorumunu yaptı.

The Guardian'ın patlamaya ilişkin gazetede yer alan bir diğer haberinde "İslami kesim ile laik devlet yanlısı kesimin iç çatışması Atatürk'e kadar uzanıyor" denildi.

The Guardian, İslami kuralların Cumhuriyet döneminde getirilen yeniliklere göre devlet dairelerinde yasaklandığını savundu ve "Fazilet Partisi ile AK Parti gibi İslami partiler de popülerliği halktan aldılar. Çoğunluğun partileri oldular" ifadelerine yer verdi.

DAİLY TELEGRAPH: "AK PARTİ'NİN KAPATILMASI DEMOKRASİYİ İHLAL ANLAMINA GELEBİLİR"

Haberlerinde İstanbul'daki patlamalara yer veren bir diğer gazete olan Daily Telegraph, saldırıdan çok AK Parti'ye açılan kapatma davasına yoğunlaştı. Mahkemenin bugün kapatma kararını esastan görüşmeye başlayacağını yazan gazete, "11 üye bugün kapalı kapılar ardında partiyi kapatıp ya da kapatmama kararını verecekler. Geçtiğimiz yıl AK Parti baş örtüsü yasağını kaldırmakla siyasi fırtınaya neden olmuştu. AK Parti ise kendini Türk politikasının modern yüzü olarak görüyor ve Cumhuriyet'in temel değerlerine saygılı" ifadelerine yer verdi.

AK Parti'nin Türkiye'de en popüler parti olduğuna dikkat çeken Daily Telegraph'ın haberinde, "Partinin geleceği Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili soruyu da önemli derecede etkiler. Eğer Anayasa Mahkemesi üyeleri AK Parti'yi kapatma kararı verirlerse, bu karar birlik üyelerinin istediği demokratik standartları ihlal etmek anlamına gelebilir" denildi.

İSPANYOL HÜKÜMETİNDEN KINAMA

İspanya'da sosyalist Zapatero hükümeti, İstanbul'da düzenlenen bombalı saldırıları "en sert şekilde kınadığını" açıkladı.

İspanyol hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı, hayatını kaybedenlere rahmet ve yaralılara acil şifa dileğinde bulunularak, "Demokratik değerlerin korunması ve hukuk devletinin muhafaza edilmesinde İspanya'nın yardım ve dayanışma dilekleri Türk yetkililere iletildi" denildi."İspanya'nın her türlü terörizme karşı Türk hükümetiyle tam işbirliğini devam ettireceği" ifade edilen açıklamada, ayrıca "Türkiye'nin Avrupa perspektifinde kararlı bir şekilde ilerleme arzusuna da tam destek verildiğinin" altı çizildi.

İNGİLTERE'DEN KINAMA

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İstanbul'da 17 kişinin ölümüne, 150'nin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırılarını şiddetle kınadı.

Miliband tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Geçen gece İstanbul'da düzenlenen saldırılar, cani bir terör eylemidir. Masum sivillere saldıranlar, uluslararası toplum tarafından kınanmayı hak etmektedir.

Birleşik Krallık, Türk hükümetinin ve Türk halkının acı ve öfkesini paylaşmaktadır" ifadesini kullandı.

İSRAİL'DEN KINAMA

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İstanbul'da 17 kişinin ölümüne, 150'nin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırılarını şiddetle kınadı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Livni, ölenlerin ailelerine taziyelerini bildirdi. Açıklamaya göre, Livni, Türk hükümeti ve halkına, teröre karşı savaşta destek verdiğini ifade etti.

Bu arada Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği, İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer'in de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i arayarak, başsağlığı dilediğini duyurdu.

ÜRDÜN'DEN KINAMA MESAJI

Ürdün hükümeti, İstanbul'un Göngören semtinde dün akşam düzenlenen ve 17 kişinin ölümüne neden olan terörist saldırıyı kınadı.
Medya ve İletişim Bakanı Nasır Cude, Ürdün hükümetinin sivil halkı hedef alan tüm saldırılar gibi bu terörist eylemi de kınadığını açıkladı. Cude, Türk hükümetine ve ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

İRAN'DAN KINAMA MESAJI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşkavi, İstanbul'un Güngören semtinde dün akşam düzenlenen ve 17 kişinin ölümüne neden olan terör eylemini şiddetle kınadı.
Olaydan duyduğu büyük acıyı dile getiren sözcü, masum sivilleri hedef alan eylemin büyük endişeye neden olduğunu vurguladı. Kaşkavi, İran halkı ve hükümetine adına Türk halkına ve özellikle ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi.