kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Devrim babasız kutlandı

Küba, sosyalizmin efsanevi lideri Fidel Castro'nun 55 yıl önce diktatör Batista yönetimine karşı 165 arkadaşıyla yaptığı, devrim yolundaki ilk adım olan Moncada baskınını kutladı. Meydanlarda artık hastalığı nedeniyle kutlamalara katılamayan Castro'nun posterleri, binlerce kişinin karşısında ise kardeşi Raul Castro vardı..
Güney Amerika ülkesi Küba'da 2 yıl önce sağlık durumu nedeniyle görevini kardeşi Raul Castro'ya bırakan efsanevi lider Fidel'in başlattığı devrim ateşi dün kutlamalarla anıldı. Emperyalizme ve diktatör Fulgencio Batista yönetimine karşı Fidel ve 165 adamının bastığı Moncada askeri kışlasının önünde toplanan binlerce kişi Castro'nun dev posteri altında sloganlar attı. Kürsüde ise ülkesinin liderlik bayrağını devralan 77 yaşındaki kardeşi Raul Castro vardı.

'TARİHİ ŞAŞIRDI'
48 dakikalık devrim konuşmasına önce bir hatayla başlayarak 55'inci yıl yerine 59'uncu devrim yılını kutladığını söyledi. 10 binlerce Kübalının 'Fidel, Fidel' çığlıkları altında devam ettiği konuşma dışa açılım için yeni reform açıklamasını bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı. Castro bunun yerine "ABD başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın biz ordumuzu güçlendirerek ülke savunmasını sürdüreceğiz" diyerek ABD'den bağımsızlık mesajı verdi. "Kimse Moncada baskınından bugünlere geleceğimizi hayal bile edemezdi" dedi. Reformların süreceğine dair söz verirken ise somut bir detay vermekten kaçındı.

CHAVEZ'E DE SEVGİ GÖSTERİSİ
Özellikle uluslararası seyahat alanında vatandaşlara özgürlük verilmesine dair bir açıklama bekleyen miting alanındaki pek çok Kübalı konuşmadan tatmin olmadı. Santiago De Cuba bölgesinde yapılan kutlamalarda her yerde Venezüella'nın ABD karşıtı lideri Hugo Chavez'in posterlerinin bulunması da dikkat çekti. 55 yıl önceki Moncada baskını başarısız olmuş, Castro dahil pek çok devrimci ülkeden sürülmüş, ancak bu hareket 1959'da dönemin lideri Batista'yı ülkeden kovan devrimin ilk fitilini yakmıştı.
Haberin fotoğrafları