kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Okul birincisi istediği her programa giremiyor

Pervİn Kaplan
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan okul birincilerinin tercihlerini dikkatli yapmaları gerektiğini belirterek, "Tercihi kendi seviyeleri üzerinde yaparlarsa yerleşemezler" dedi..
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her yıl okul birincilerini onlara kontenjan ayırarak ödüllendiriyor. Okullarını birincilikle bitiren adaylar, bölümlerin genel kontenjanına ek olarak okul birincileri için ayrılan kontenjanlarından yararlanıyor. Okul birincileri yalnızca mezun olduğu yıl bu kontenjanlardan yararlanabiliyor. Ancak okul birincileri için ayrılan kontenjanlar çok sınırlı. Eğer tercihlerinin tümünü başka adaylar tarafından da çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri başarı sırasının iyi olmaması durumunda hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabiliyor. Bu nedenle önce adayın okul birincileri için ayrılan kontenjanları kılavuzdan iyi incelemeleri gerekiyor. Geçen yıl 7 bin 397 okul birincisinden açık öğretim programları da dahil 4 bin 954'ü yerleşti., 2 bin 443'ü açıkta kaldı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da okul birincilerine tercihlerini yaparken dikkatli olmaları çağrısında bulunarak, şöyle seslendi: "Okul birincisi olmak demek her okula, her programa gireceğim anlamına gelmiyor. Her yıl yerleşemeyen öğrenciler oluyor. Okul birincileri arasında da farklılıklar var. Kimisi meslek lisesi mezunu, kimisi çok da başarılı olmayan okullardan mezun olan birinciler de var. Yani birinci olabiliyorlar ama ÖSS'de puanları yeterli olmuyor. Eğer düşük puan ve başarı sıralarına rağmen tercihlerini kendi seviyelerinin çok üzerinde ve diğerleri tarafından da istenen programlar arasından yaparlarsa açıkta kalırlar. Bu nedenle hem kılavuzda kendileri için ayrılan kontenjanları iyi incelesinler hem de kendi puan ve başarı durumlarını dikkate alarak, tercihlerde bulunsunlar. Tercihlerini dengeli bir biçimde yapan okul birincilerinin bir yükseköğretim programına yerleşme olasılıkları artar."

İKİ KEZ BAKILIR
Öğrenciler tercih listelerini gönderdiklerinde yerleştirme işlemi yapılırken okul birincilerine farklı bir işlem yapılır. Birinci aşamada tercihlerin ilgili bölümü yazan okul birincileri arasından ayrılan kontenjan kadarı yerleştirilir. Birinci öğrenci tercihlerinden birine okul birincisi olarak yerleşemezse normal öğrenci gibi tercih listesine tekrar bakılarak normal yerleştirme yapılır. Yani okul birincisine iki kez bakılır.
Haberin fotoğrafları