kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Reddi hakim talebi kabul edilmedi

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi, AKP'nin kapatma davası kapsamında reddi hakim talebini reddetti. Bugün başlayan duruşma öncesinde Ömer Özgür Kormaz isimli bir vatandaşın avukatı olan Mustafa Kemal Turan mahkemeye gelerek reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Turan, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve yargılama usulleri hakkında kanunun 47'nci maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Ali Feyyaz Paksüt, Üyeler Serruh Kaleli, Necmi Özler'in AKP'nin kapatılmasına ilişkin davada tarafsız hareket edemeyecekleri konusunda haklı nedenleri bulunması nedeniyle davaya bakmaktan reddini istemişti. Anayasa Mahkemesi yaptığı değerlendirmede reddi hakim istemini reddetti.

AKP DAVASINDA İKİNCİ OTURUM BAŞLADI

Anayasa Mahkemesi'nde bugün görüşülmeye başlanan AKP hakkındaki kapatma davasının öğlenden sonraki oturumuna başlandı. Sabah 10.00'da başlayan oturumda reddi hakim talebi ele alınarak reddedildi. İlk oturum 12.10'da sona ererken, 11 kişilik mahkeme heyeti 13.30'da kapatma davasını görüşmek üzere tekrar toplandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, geçen hafta yaptığı açıklamada, AKP kapatma davasında karar almak için ne kadar süre geçeceğinin tahmin edilemeyeceğini söylemiş ve "Müzakerelere Pazartesi (bugün) başlarız; ne kadar sürer bilemeyiz" açıklamasını yapmıştı.
Kılıç, Anayasa Mahkemesi üyelerinin 10 Ağustos için planladıkları Moskova gezisinin anımsatılması üzerine de, "Bizim tatile gitmememizi gerektiren bir durum olursa gitmeyiz; ülke sorunları daha önemli" demişti.

Başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Serdar Özgüldü, Serruh Kaleli ve Ayla Perktaş'dan oluşan 11 kişilik Anayasa Mahkemesi heyeti, kapatma davasında karar oluşturuluncaya kadar her gün toplanacak. Raporunda AKP hakkında kapatma kararı verilmemesini isteyen Raportör Osman Can da heyetin, raporla ilgili isteyeceği açıklamaları veya soruları yanıtlamak için toplantıda hazır bulunuyor.

AKP hakkındaki kapatma davasını 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlisi heyete katılacak.

Anayasa'ya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. Anayasanın 69. maddesi gereğince "temelli kapatma" yerine "hazine yardımından tamamen ya da kısmen yoksun bırakma" kararı da verilebilecek.