kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Depresyon ilaçları cinsel hayatımı kabusa çevirdi!

28 yaşında çalışan bir kadınım. Bir yıl önce depresyona girdim ve doktor kontrolünde ilaç kullanmaya başladım. Şimdi kendimi gayet iyi hissediyorum ama eşime karşı hiç cinsel isteğim kalmadı. Bu durum, beni gerçekten çok üzüyor. Eski halime geri dönebilir miyim? Ayşegül K./İstanbul

Sizin açıkyüreklilikle dile getirdiğiniz sorun; depresyon ilacı kullanan insanların yüzde 70'inde az ya da çok görülüyor. Daha çok serotonin üzerine etkili ilaçlar kullanan hastalar, ya orgazm olamama ya da isteklerinin azalması şeklinde cinsel problemler yaşıyor. Bu yüzden sizin de bir dönem yaptığınız gibi ilacı bırakıyor ve tekrar başlamıyorlar. Depresyon, tedavisinde ilacın da kullanılması gerekebilen gerçek bir hastalıktır. Tedavisiz kaldığında yaşam kalitesini altüst eder, üretkenliği düşürür, hayattan haz almayı etkiler ve seyrek olsa da sonu intihara kadar gidebilir.

EŞLER İŞBİRLİĞİ YAPMALI
Bu nedenle hastalık ve tedavi sırasında ortaya çıkabilecek sorunların aşılmasında, ailenin de işbirliği içinde olması önemlidir. Anlayışlı bir karı ya da koca, eşinin çabuk iyileşmesini ve ilaç kullanım süresinin kısalmasını sağlayabilir. Buna karşılık; depresyon ilaçlarının cinsellik üzerine olumsuz etkilerini gidermeye yönelik araştırmalar da devam ediyor. Çok yakın zamanda Amerikan Tıp Derneği Dergisi'nde (JAMA) yayınlanan bir yazı, yukarıda sözü geçen nedenle orgazm olmakta zorlanan kadınlara umut veriyor. Çalışmaya göre; erkeklerin sertleşme problemlerinin tedavisinde kullanılan benzeri ilaçlar, kadınlardaki orgazm olamama sorununa da çözüm oluyor.

İSTEK ARTTIRILAMAMIŞ!
98 kadın üzerinde yapılan ve 2003'den 2008'e kadar süren çalışma için ortalama 2 yıldır depresyon ilacı kullanan ve en azından 4 haftadır cinsel problemleri olan adaylar seçilmiş. Yarısına bu ilaçtan verilmiş, yarısına da aynı ilaca benzeyen şeker hapları. Her iki grup da kendilerinin gerçek ilacı kullandığını sanıyormuş. Sonuçlar değerlendirildiğinde, gerçek ilacı kullanan hastaların yüzde 72'sinde, yalancı ilacı kullananların ise yüzde 27'sinde cinsel fonksiyonların önemli ölçüde düzeldiği ve daha kolay orgazm olur hale geldikleri görülmüş. Sonuçta; ilacın aynı peniste yaptığı gibi, kadınlarda da klitorisi kanla doldurarak orgazmı kolaylaştırdığı kanaatine varılmış. Bu çalışma umut verici olmakla birlikte daha başka çalışmalarla desteklenmesinin gerektiği açık. Bunun yanında aynı tedavinin, isteği arttırmak gibi bir faydası görülmemiş.