kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güngören'de patlama: 15 ölü, 154 yaralı var

(A.A)
Yeni Haber
Güngören'de henüz belirlenemeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Patlamada, ilk belirlemelere göre 15 kişinin öldüğü, 154 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Güven Mahallesi Kınalı Caddesi Menderes Çıkmazındaki ilk patlamanın ardından ikinci bir patlamanın daha gerçekleştiği belirtildi.

Patlamalar nedeniyle, ilk belirlemelere göre 15 kişi olay yerinde hayatını kaybederken, 154 kişi de yaralandı.

Bölgeye çok sayıda polis, ambulans, itfaiye ve doğalgaz ekibi sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Patlamaların, çevredeki sokaklarda bulunan binalarda büyük hasara yol açtığı gözlendi.

APARTMAN KÖMÜRLÜĞÜNDE YAKALANDILAR


Peş peşe meydana gelen patlamalar sonrasında şüpheli 3 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, olaydan bir süre sonra polise Şevketdağ Caddesi İlke Apartmanı kömürlüğünde 3 kişinin bulunduğu ihbarı geldi. Polis apartman yöneticisinden aldığı anahtarla kömürlüğü açtı. Bu sırada polisin dur ihtarına uymayan 3 şüpheli kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı. Yaşları 16-17 arasında değişen şüphelilerin polise bombalamadan korktukları için apartman kömürlüğüne sığındıklarını söyledikleri öğrenildi. İstanbul genelinde alarma geçen polis, tüm caddelerde ve önemli noktalarda güvenlik denetimlerini artırdı. (ANKA)

İSTANBUL VALİLİĞİ KRİZ MERKEZİ, OLAYDA 15 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜNÜ, 154 KİŞİNİN YARALANDIĞINI BİLDİRDİ

İstanbul Valiliği Kriz Merkezi, Güngören'de meydana gelen patlamalarda 15 kişinin öldüğünü, 154 kişinin yaralandığını bildirdi.

Kriz Merkezi yetkilileri, son tespitlere göre olayda 15 kişinin hayatını kaybettiğini, hastanelere kaldırılarak tedavi altına alınanların sayısının ise 154 olduğunu kaydetti.

Yaralıların, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel İstanbul İlgi Hastanesi, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındığı kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Aleyna Çelik, Dursun Ali Aydemir ve Murat Ağca (14) hayatını kaybetti.

Hastanelerde tedavi altına alınan yaralılardan adları belirlenenler şunlar:

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Semih Maden, Tuğba Gök, Sümeyye Bilgi, Abdullah Dinleyici, Himmet Ali Erinç, Mehmet Durak, Kamuran Altıkardeş, Emine Gök, Elmas Ercan, Fatma Kaboğlu.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi: Süleyman Özdemir, İrfan Özyalçın, Ali Osman Yiğit.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi: Şaban Sakarya, Asım Balkan, Bekir Uslu, Saffet Kaya, Onur Bozkurt, Ali Osman Aydemir, Bekir Dağdeviren, Perihan Özkul, Umut Aydın, Onur Aydın, Songül Demirpolat, Yunus Emre Azizoğlu, Nilgün Yücel, Abdullah Dinleyici, Yakup Geridönmez, Mehmet Demirpolat, Feyat Yasak, Sadık Kılıç, Remzi Tanrıkulu ve 3 yaşında ismi belirlenemeyen bir çocuk.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Mehmet Koç, Ahmet Yıldız, Oya Kuş, Aslıhan Korkmaz.

Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Yeşim Azali, Zeynep Atakol, Sanem Gelve, Hanife Kağızmanlı, Tahsin Kalkanoğlu, Şengül Yıldızlı, Gülsüm Gazi.

VALİ GÜLER: TERÖR SALDIRISI OLDUĞUNA ŞÜPHE YOK

İstanbul Valisi Muammer Güler, Güngören'de meydana gelen patlamaların bir terör saldırısı olduğuna ilişkin şüphe bulunmadığını bildirdi.

Olay yerinde incelemelerde bulunan Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir çöp tenekesinde meydana gelen patlamanın ardından 50 metre ileride yine bir çöp tenekesinde bu kez daha güçlü bir patlama oluştuğunu belirtti. Güler, şunları söyledi:

''Olayın, bir patlayıcı etkisiyle, çok yoğun bir kalabalığın bulunduğu bir yerde meydana gelmiş olması maalesef ölü sayısını artırmıştır. Şu anda çeşitli hastanelerde yaralılarımızın tedavileri sürmektedir.

Olay yeri ile ilgili geniş bir araştırma ve inceleme sürdürüldüğünü ifade eden Güler, ''Elbette bir terör saldırısı olduğuna şüphe yok. İki patlayıcı ama plastik patlayıcı olmadığı bilgisi var şu an. Her ikisi de çöp kutusu içinde 10-12 dakika arayla meydana gelen patlamalar. Birinci patlamadan sonra tabii vatandaşların orada birikmiş olması, ikinci patlamanın da akabinde meydana gelmesi, karşısındaki dükkanlardaoturanların ağır şekilde yaralanmasına neden olmuştur'' dedi.

''OLAY YERİNDEKİ MOBESE KAMERALARININ TEK TEK İNCELEMESİ YAPILACAK''

İstanbul Valisi Muammer Güler, Güngören'de meydana gelen terör saldırısında ''canlı bomba emaresinin'' bulunmadığını belirterek, patlamanın ''çöp tenekesine konulmuş patlayıcıdan'' kaynaklandığını söyledi.

Vali Güler, olay yerinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, patlamalar sonucunda çöp tenekeleri, yerdeki taşlar ve çevredeki bazı dükkanların çerçevelerinin tahrip olduğunu belirterek, bombaların gücüne dikkat çekti.

Birinci patlamanın görüntülerinin bulunduğunu bildiren Güler, ''Elbette MOBESE kameralarının tespiti yapılacak. Olay sırasında çekim yapanlar olabilir. Birinci patlamadan sonra telefonlarla çekilen görüntüler olabilir. Görgü tanıkları ifadesi olabilir. Bu görüntüler tek tek değerlendirilecek'' diye konuştu.

Terör saldırısını gerçekleştiren örgüt konusunda çeşitli ihtimallerin şu anda değerlendirildiğini belirten Güler, ''Ama olayın bu kadar sıcaklığında şimdi yapacağımız şey, vatandaşlarımızın tedavilerinin en iyi şekilde yapılmış olmasıdır'' dedi.

Vali Güler, bir soru üzerine, ''Canlı bomba emaresi yok. Çöp tenekesine konulmuş patlayıcı. Zaman ayarlı, peş peşe ayarlanmış olabilir veya uzaktan kumandalı olabilir. Bunlar inceleniyor'' diye konuştu.Güler, şunları söyledi:

''Ama bundan büyük bir hadise vardır. Buradaki terör saldırısının özelliği masum vatandaşlara, doğrudan insanların can güvenliğin, çoluk çocuk, yaşlı genç demeden ve insanların çok bulunduğu bir yerde alçakça, haince, insanlık dışı, tüm melanetleri içinde barındıran bir tarzda yapılan bir saldırı olması nedeniyle de lanetlenecek bir olaydır.''

Basına da ricada bulunan Güler, patlamadan sonra insanların duygularını rencide edecek görüntülerin verilmemesini istedi. Güler, ''Elbette olayın hemen akabinde ve yaralıların gelişi sırasında alınan görüntüler olabilir. O görüntülerin hepsi değerlendirilecektir. Haber alma hürriyeti ile ilgili bir itirazımız yok ama bu görüntülerin defalarca insanları rencide edecek şekilde verilmesini terörün amaçlarına hizmet bakımından da uygun olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

DEVLET BAKANI YAZICI: BUNUN HAİN BİR ÖRGÜT OLDUĞU BELLİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Güngören'deki patlamalara ilişkin, ''Bunun hain bir örgüt olduğu, hain kişi ve kişilerce yapıldığı belli, ama o kim, o henüz belli değil. Arkadaşlar araştırma yapıyor, mutlaka bulunacaklar'' dedi.

Güngören'deki olay yerinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Yazıcı, olayda kaç bombanın patladığı yolundaki bir soruya, ''Bana verilen bilgiye göre orada bir ses bombası patlıyor. Daha sonra da vatandaş toplanıyor. Vatandaş kümelenince çöp bidonundaki bomba patlıyor'' karşılığını verdi.

Basın mensuplarının, ''mahalle sakinlerinin evlerine girmek istedikleri, ancak olay bölgesine alınmadıkları ve bunun için bir çalışma yapılıp yapılmadığını'' sormaları üzerine araya giren İstanbul Valisi Muammer Güler, soruyu kendisinin yanıtlamak istediğini bildirdi. Vali Güler, şunları kaydetti:

''Şu anda cumhuriyet savcılarının da gözetiminde olay yeri inceleme ekipleri, bomba ekipleri, diğer bütün ilgili ekipler olay yerinde her türlü delili değerlendiriyorlar. En kısa zamanda delillerin toparlanması biter bitmez belediye başkanımız da burada gerekli temizlik yapıp sokak normal hayat akışına terk edilecek. Ancak şu aşamada elde edebileceğimiz en küçük delilin bir değeri olduğunu biliyoruz. Şu anda onu yapıyoruz.

Vali Güler, 3'üncü bir bomba ihtimali olup olmadığı yolundaki soruya karşılık da, ''Böyle bir şey söz konusu değil'' dedi.

EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ KÖKSAL, İSTANBUL'A GİDİYOR

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, İstanbul'a gidiyor.

Güngören'de meydana gelen patlaman ardından Emniyet Genel Müdürlüğüne gelen Köksal, burada bir süre kaldıktan sonra İstanbul'a gitmek üzere Esenboğa Havalimanı'na hareket etti.

Köksal, gazetecilerin soruları üzerine, ''Gereken açıklamayı İstanbul Valisi yaptı. Biz de bilgi almak ve inceleme yapmak üzere İstanbul'a gidiyoruz'' dedi.

TÜRK KIZILAYI İHTİYAÇ DUYULAN KANLARI HASTANELERE SEVK ETTİ

Türk Kızılayı Çapa Kan Merkezi'nin Güngören'de meydana gelen patlamaların ardından, ihtiyaç duyulan kanları yaralıların tedavi gördüğü hastanelere sevk ettiği bildirildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Güngören'de meydana gelen patlamanın ardından Türk Kızılayı Çapa Kan Merkezi, yaralıların kan ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçti. Bölgedeki hastanelerle temas kuran Çapa Kan Merkezi ihtiyaç duyulan kanları hastanelere sevk etti. Kızılay ayrıca patlama bölgesine, bünyesinde bulunan tıp merkezlerinden ambulans sevk ederken, Marmara Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi de ortaya çıkacak ihtiyaçlar için hazırlıklarına başladı.''

GÖRGÜ TANIKLARI, İKİNCİ PATLAMANIN DAHA ŞİDDETLİ OLDUĞUNU BİLDİRDİLER

Güngören'de meydana gelen patlamaların görgü tanıkları, ikinci patlamanın daha şiddetli olduğunu bildirdiler.

Görgü tanıklarından öğretmen Ramazan Ekici, saat 21.45 sıralarında olay yerine yakın olan evinin balkonunda oturduğunu, bu sırada büyük bir gürültü duyduğunu, Menderes Caddesi'ndeki insanların patlamanın olduğu telefon kulübelerine doğru koştuğunu, yaklaşık 8-10 dakika sonra da daha şiddetli bir patlama duyduğunu anlattı.

Ekici, ilk patlamanın ardından insanların merak duyarak olay yerine gitmeleri nedeniyle ikinci patlamada çok sayıda insanın zarar gördüğünü ifade etti.

Son patlamanın, olay yerine yaklaşık 20-30 metre uzaklıkta gerçekleştiğini anlatan Ekici, bu caddenin trafiğe kapalı olması ve insanların yürüyüş yapması nedeniyle oldukça kalabalık olduğunu kaydetti.

Görgü tanıklarından Mustafa Yaşar da patlamanın olduğu caddede esnaflık yaptığını belirterek, bu caddede özellikle akşam saatlerinde çok sayıda insanın yürüyüş yaptığını, ilk patlamanın ardından insanların olay yerine meraklarından dolayı gittiklerini, bu sırada da daha şiddetli olan ikinci patlamanın meydana geldiğini bildirdi.

Ali Ergin de iş yerinde otururken korkunç bir patlama duyduğunu, insanların o anda patlama yerine doğru ilerlediğini, yaklaşık 10 dakika sonra da daha büyük bir patlama gerçekleştiğini anlattı.

1967 Trabzonsporlular Derneği Başkanı Alaattin Hatayoğlu ise olayın olduğu Menderes Caddesi üzerindeki dernekte bir gazetecinin kendisiyle futbol üzerine röportaj yaptığını, bu sırada bir patlama duyduğunu dile getirdi. Hatayoğlu, cama çıkıp baktığında ilk başta 8-10 kişinin yerde yattığını ifade etti.

Bu caddenin civarda insanların özellikle akşam saatlerinde aileleriyle birlikte vakit geçirmek için geldikleri sosyal bir alan olduğunu anlatan Hayatoğlu, şunları kaydetti:

''İlk patlamadan sonra millet oraya topluca gitti. Aşırı bir kalabalık toplandı. Belki de binin üzerinde insan vardı. 5-10 dakika kadar sonra ikinci bir patlama oldu. İkinci patlama ilkinden daha kuvvetliydi. Bulunduğumuz bina dahi sallandı. 30-40 metre uzaklıktaki insanların dahi yaralandığını gördüm.''

Yaralılardan kol, bacak gibi uzuvların koptuğunu dile getiren Hatayoğlu, ''Korkunç bir olaydı. Yaralananlar içinde arkadaşlarımız da vardı. Onları taksilere bindirip hastanelere gönderdik'' dedi.

BİNALARA TÜRK BAYRAKLARI

Bu arada, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı çeşitli şubelerden uzmanlar olay yerindeki incelemelerini sürdürüyor.

Barikat kurularak vatandaşlardan arındırılan olay yeri ve çevresinde bulunan bazı parçalar, incelenmek üzere numaralandırıldı.

Öte yandan, patlamaların meydana geldiği Menderes Caddesi'nde çok sayıda binanın camlarının da kırıldığı görüldü.

Ayrıca, bu caddedeki evlerde oturan vatandaşların, balkon ve pencerelerine Türk bayrakları astığı dikkat çekti.