kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, dün Ekonomik Sosyal Konsey toplantısını Samsun'da yaptı.

Yüksek cari açık için komisyon kuruluyor

Devlet Bakanı Nazım Ekren, Türkiye'nin geleneksel üretim yapısıyla cari açığı düşüremeyeceğini belirterek "Cari açıkla ilgili özel sektörün de yer alacağı bir komisyon kuracağız"dedi..
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, cari açık sorununa çözüm çerçevesinde yerli ikame ara malını teşvik etmeyi öngördüklerini belirterek, ''Teşvik sistemini tartıştığımızda, cari açıkla birlikte bakıldığında, yeni dönemde üretim fonksiyonunun değişmesi de Türkiye için önemli hale geliyor. Türkiye'nin geleneksel üretimi devam ettirerek, cari açığı kapatma şansı yok'' dedi. Ekren, Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini kapsayan Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı öncesinde gazeteciler ile bir araya geldi.

ÖZEL SEKTÖR OLACAK
Gazetecilere dün gerçekleştirilen ekonomi değerlendirme toplantısı hakkında bilgi veren Ekren, toplantıda "cari denge''nin ele alındığını ve cari açık oluşum nedenleri ve finansmanına ilişkin özel komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi. Ekren, Türkiye'de son 5-6 yıldır özel sektörün ekonomideki ağırlığının arttığına işaret ederek, komisyonda özel sektör temsilcilerinin de yer alacağını, ortak bir platform oluşturacaklarını söyledi. Komisyon altında cari açığın oluşum nedenleri ve finansmanına yönelik faktörlerle ilgili çalışma gruplarının kurulacağını da kaydeden Ekren, Gümrük Birliği konusunu da değerlendirerek şöyle konuştu: "Dahilde işleme rejimi önemlidir. Gümrük Birliği ile ilişkimizde Türkiye-AB ilişkisine baktığınızda ithalat ihracat bakımından farklı bir tablo söyleyebilirsiniz. Ama Türkiye'nin uzak doğu ile ithalat ve ihracatına bakıp bunu AB ile ilişkilendirdiğinizde tablo başka bir hale gelebilir. Bunların hepsine bakacağız tabii.''