kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tatil anıları silinmeden yedekleyin!

13.07.2008
Cep telefonuyla veya dijital fotoğraf makinesiyle çekiğiniz video ve fotoğrafları kaybetme riskine karşı yedekleme yapmak kolay. Üstelik maliyeti oldukça düşük. Testi kırıldıktan sonra yapılacak şeyler daha sınırlı ve bazen maliyeti yüksek olabiliyor. USB belleklere, harici sabit disklere, veya DVD'lere yazarak yedekleme yamak mümkün. Ancak yedekleme yapmadan önce fotoğrafları ve videolarınızı hangi kalitede çekeceğiniz önem taşıyor. Fotoğraf makinesi ile çekim yaparken 5 megapiksel çekim yapmak yeterli oluyor. Yedeklemek için yapmanız gereken çektiğiniz video veya fotoğrafları USB kablo veya kaydettiğiniz mini bellek kartını bilgisayarınıza okutarak aktarabiliyorsunuz.

1 Sabit disklerin kapasiteleri arttı
Artık harici sabit diskler cep telefonu kadar küçüldü ve kapasiteleri 300 GB'ı aştı. Hem şık tasarımları var, hem boyutları oldukça küçük. Cepte bile taşınabiliyor. Çektiğiniz fotoğrafları USB kablo aracılığıyla bilgisayara bağlanıyor. Mac veya PC uyumlu olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. İsterseniz basit bir adaptörle fotoğraflarınızı iPod'a da aktarmanız mümkün.

2 Parmak kadar bellekte binlerce fotoğraf
Mini USB bellekler farklı renk ve kapasite seçenekleri var. Örneğin 2 GB kapasiteye sahip USB bellekte yaklaşık A4 kağıda basılabilecek büyüklükte 4 bin fotoğraf saklanabiliyor. Şu anda 16 GB USB belleklerin fiyatı 100 YTL'nin altına düştü. Eğer 2 GB'lık bir Verbatim marka USB bellek alırsanız, 17 YTL ödemek yeterli oluyor.

3 DVD'lere kaydederek saklayın!
DVD yazıcısı varsa, yazılabilir bir DVD'ye, çektiğiniz fotoğrafları, vidoları, önemli dosyalarınızı ve müzik arşivinizi yüklemek mümkün. Ancak çizilmeye karşı hassas oldukları için bunları mutlaka kutuda saklamak gerekiyor. Kaliteli DVD tercihi verilerinizin uçmasını önler

Eyvah tüm resimler silinmiş
Eğer çektiğiniz fotoğraf veya videoları kazayla sildiyseniz kurtarmak mümkün.Önce kayıt yaptığınız medyaya daha fazla kayıt kapmayın. Kayıt yapmak gerekiyorsa, silinen bellek kartını cihazdan çıkarıp saklayın. Eğer kurtaracağınızdan emin değilseniz, kurtarmak için müdahale etmeyin veriler tamamen kaybolabilir. Veri kurtarmak için Smart Data Recovery 3.5 gibi yazılımları internetten indirebilirsiniz. Word ve benzeri dosyaları ücretsiz, fotoğraf ve videoları ücretli yazılımlar kullanılıyor. Eğer verileriniz değerliyse müdahale etmeden profesyonel şirkete başvurun.
Haberin fotoğrafları