kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Özel yeteneklere ek puan avantajı

Pervin Kaplan
Bu yıl özel yetenek sınavı ile öğrenci alacak programların kontenjanı 19 bin 854. Bu programlardan bazıları meslek lisesi öğrencilerine ek puan veriyor..
Üniversitelere merkezi yerleştirmenin dışında özel yetenek sınavları ile de öğrenci alınacak. Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakülteleri, Devlet Konservatuarı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Eğitim Fakülteleri'nde resim-iş ve beden eğitimi öğretmenliği gibi bazı fakülte ve programlar özel yetenek sınavı ile öğrenci alacak. Bu programlara yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından değil, üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek. Bu nedenle programlar için başvuruların da programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılması gerekiyor.

KONTENJAN ARTTI
Bu yıl özel yetenek sınavı ile öğrenci alacak programların kontenjanı 19 bin 854 oldu. Geçen yıl bu rakam 16 bin 909'du. Yani geçen yıla göre kontenjan 2 bin 945 arttı. Bu programların sınavlarını da değerlendirme işlemlerini de ilgili yükseköğretim kurumu yürütecek. Bu programlara, sınav puanları ile ortaöğretim başarı puanından (veya ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının birinden) oluşacak ağırlıklı puanlar göz önünde tutularak yerleştirme yapılacak. Yükseköğretim programları istedikleri takdirde yerleştirmede kullanacakları ağırlıklı puanlara 2008-ÖSS puanlarını katabilecek.

SINAV OLMAYABİLİR
Bu programlardan her birine, puan türünde sınırlandırma yapılmadan ve en az kaç puan almış olan adayların başvurabileceğini yine sınavı yapacak ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek. Bu programlardan bazıları da sınav yapmadan yalnızca puana göre de öğrenci alabiliyor. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerden mezun olan adaylar, aynı alanda öğretim yapan bir programa yerleştirilecekleri zaman ağırlıklı ortaöğretim başarı puanından hesaplanacak ek puan uygulamasından yararlanacaklar. Özel yetenek sınavı puanlarının içindeki ek puanın ağırlığının ne olacağına yükseköğretim kurumları kendileri karar verecek.