kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

LDL nasıl düşer, HDL nasıl çıkar?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
24.07.2008
* Kötü kolesterolün (LDL) türleri nelerdir?
Küçük ve yoğun LDL tipi en kötüsüdür. Bu bir kurşun gibi damarlarınızı deldiği için damar sertliği açısından çok tehlikelidir.

* LDL oranım 162, HDL (iyi kolesterol) oranım 72. Sizce LDL'mi düşürmem gerekir mi?
Gerekir. LDL ve HDL, birbirinden ayrı risk faktörleridir. İkisinin de iyi olması gerekir. LDL'nizi diyet veya statin grubu ilaçlarla düşürebilirsiniz.

* HDL oranım 30, LDL'm 95. Toplam kolesterolüm normal olsa da bu oranlar sorun yaratır mı?
LDL'niz çok iyi ama HDL'niz çok düşük. Bu da başlı başına bir problem. Sizin durumunuzda kalp krizi geçiren çok hasta var. Kalorinin yüzde 60'ını karbonhidratlardan almak, yüksek trigliserid oranı, egzersiz yapmamak, sigara içmek, şeker hastalığı ve genetik nedenler HDL'nin yüksek çıkmasına neden olabilir.

SİGARAYI BIRAKIN
* HDL'mi arttırmak için neler yapmalıyım?
Sigarayı bırakabilir, egzersiz yapabilir ve deniz ürünlerine yönelebilirsiniz. Bu değişikliklerden sonra HDL'niz yükselmezse, önerebileceğim çözüm kendi hastalarımı da tedavi ettiğim bir tür B vitamini olan niasin olacaktır. Bu vitamin çok ucuz ve HDL'yi yüzde 35'e kadar arttırabiliyor. Aynı zamanda LDL'yi yüzde 20 ve trigliseridleri yüzde 30 azaltıyor. Yan etkileri ise; yüzde kızarıklık ve mide ağrısından ibaret. Aspirin ile alırsanız; yüzdeki kızarıklık etkisi azalır. Bu yan etki, damar genişlemesine bağlıdır. Son zamanlarda yapılan birtakım araştırmalar kötü kolesterolün düşürülmesi kadar, iyi kolesterolün arttırılmasının da önemli olduğunu gösterdi. İyi kolesterol oranınızın; en az 40'ın üzerinde olması gerekmektedir.