kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tarihi dava Pazartesi start alıyor

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi AKP'nin kapatılması istemiyle açılan tarihi davayı Pazartesi günü görüşmeye başlayacak. Görüşmelere karar alınana kadar devam edilecek.

Anayasa Mahkemesi, AKP'nin savunmalarını erken verip, ek süre de talep etmemesi nedeniyle, davayı Temmuz sonunda bitirip bir rekora imza atabilecek.

Böylece AKP'nin kapatma davası, yaklaşık 5 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanmış olacak. Parti kapatma davaları genel olarak ortalama 2 yıl sürüyordu. FP davası 26 ayda, iktidar ortağı RP'nin davası ise 8 ayda sonuçlandı. FP davasında, karar 11 günde, RP davasında ise 8 günde alındı.

AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

(ANKA)