kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Vladimir Putin

İstanbul borsasında Putin depremi

RAHİM AK
Putin, ülkenin en büyük çelik ihracatçısı için soruşturma açılmasını istedi. Rus Borsası yüzde 5.5 düştü. Rusya'da satış yapamayan fonlar İstanbul Borsası'ndan sattı..
Rusya Başbakanı Putin'in Mechel şirketini hedef alan açıklamaları sonrası Rus borsasının büyük değer kaybı, zaten global piyasalardaki çöküş ve başta AKP kapatma davası olmak üzere belirsizliklerle istim üstünde olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı da etkiledi. Uzmanlar, yabancı fonların Rus borsasının sert düşüşünden dolayı bu ülkede satış yapamadığını bu nedenle gerekli para ihtiyacını daha likit olan İstanbul Borsası'nda satış yaparak karşılamalarının borsadaki düşüşü hızlandırdığını tahmin ediyor. İMKB haftanın son işlem gününü Avrupa borsalarındaki düşüş yüzde 1'ler civarındayken ve ABD borsası da artıda açılmışken yüzde 3.56 düşüşle 37 bin 556 puandan kapandı. Analistler, borsanın değer kaybının nedenlerinin başında pazartesi Anayasa Mahkemesi'nde başlayacak AK Parti kapatma davası görüşmeleri öncesinde hafta sonu riskini almak istemeyen yatırımcıların satışa geçmesini gösteriyor. Önceki gün ABD borsasının yüzde 2.5 düşmesi de düşüşün bir diğer nedeni. Nitekim, ABD borsalarının kaybı İMKB'ye sabah saatlerinde yüzde 1.5 kayıp olarak yansımıştı.

ÇOK YÜKSELMİŞTİK
Borsayı sürükleyen bankacılık hisselerinin temmuz başından bu yana yüzde 40-45 değer kazandığı belirtilerek zaten temmuz başından bu yana kâr eden davanın hemen öncesinde risk almak istemeyen yatırımcıların satışlarına da dikkat çekiliyor. Temmuz başından bu yana en fazla yükselen bankacılık hisselerinin dün en fazla düşenler arasında olması ise bu düşünceyi doğruluyor. Ergenekon iddianamesinin kabul edilmesinin de gerilimi artırdığı belirtiliyor. Ancak dün borsadaki stres döviz ve bono faizlerine yansımadı. Dolar günü 1.20, Euro ise 1.88 YTL'den tamamladı. Gösterge faiz ise yüzde 20.50 oldu.
Haberin fotoğrafları