kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sektörde elenenler olacak... Demirtaş, rakı sektörüne ilişkin, "Büyümeyen bir pazar için çok fazla oyuncu var. Elenmeler olacak" dedi.

'Rafların üzerinden atlayan savaşçı müşteriyle ayaktayız'

MELTEM ERSOY
Tek marka satışına gelen yasağın henüz hayata geçmediğini söyleyen Elda CEO'su Demirtaş, "15 bin noktayla anlaşma yapılmış. Biz raf altında saklananı isteyen savaşçı müşterilerle ayaktayız" dedi..
Rekabet Kurumu'nun 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya giren düzenlemesiyle, tek markalı ürün satışı yasaklandı. Bu durum, rakı pazarında da taşları yerinden oynatacak değişiklikleri beraberinde getirdi. Basit bir ifadeyle, pazarın yüzde 69'una sahip olan Mey İçki market veya restoranlara "Sadece benim ürünümü satacaksın" diyemeyecek. Böylece, özel sektörün büyük ilgi gösterdiği rakı pazarında da yeni oyuncuların önü açılacak. Ancak, özel sektörün ilk oyuncusu ve Efe markasının sahibi Elda İçecek'in CEO'su Egemen Demirtaş, uygulamanın hâlâ devam ettiğini söyleyerek, "2006'dan bu yana 15 bin satış noktasıyla bu tür anlaşmaların yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu baskı hâlâ devam ediyor. Bizim gibi yeni oyuncular çok zor bir mücadele dönemi geçirdi. Biz de savaşçı müşterilerimizin bizim markamızı ısrarla istemesi ve adeta rafların üzerinden atlayarak ürünümüzü almaları sayesinde ayakta kaldık" dedi. Demirtaş, yeni çıkacak yönetmelikle denetimin artacağına ve para cezalarının da geleceğine işaret ederek, böylece tek marka satan noktaların 30 bin YTL'den başlayıp satış hakkının iptaline kadar giden yaptırımlarla uygulamanın gerçekten hayata geçeceğini dile getirdi. Demirtaş, bu yönetmeliğin ne zaman çıkacağı konusunda ise 'Eli kulağında' değerlendirmesinde bulundu.

TESİSLER HASTANE OLACAK
Demirtaş, rakı pazarının canlanmasıyla pek çok yatırımcının da sektöre girdiğini anlatarak, tüketimin 40 ila 45 milyon litre seviyesinde olmasına rağmen, kapasitenin bu rakamın 3 katına kadar çıktığını belirtti. Demirtaş, "Bu kapasite fazlası nedeniyle mutlaka elenenler olacak. Hatta bazı tesisler boş kalıp hastane, otel gibi bambaşka alanlara dönüşecek" diye konuştu.

Rakı tüketimi 2007'de dip yaptı
Yıl Tüketim (milyon litre)
2000.........80
2001.........63
2002.........60
2003.........53
Yıl Tüketim (milyon litre)
2004.........47
2005.........44
2006.........46
2007.........43