kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigorta prim borcu affı için son şans

Yeni Haber
Prim borçlarının yeniden yapılandırılmasında Mayıs sonunda başlayan başvuru süresi Pazartesi günü sona ererken, bu kapsamda iki aylık sürede yapılan tahsilat 1 milyar 426 milyon 299 bin 529 YTL'ye ulaştı. Borçların başvurudan itibaren bir ay içinde ödenmesi gerektiği için borçluların büyük bölümünün son günü beklediği, bu yüzden de yoğunluk yaşanacağı tahmin ediliyor.

27 Mayıs'ta yürürlüğe giren SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasal düzenlemeden yaralanmak isteyen işveren ve sigortalı prim borçlularının Pazartesi günü Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Başvuru tarihinden itibaren ödemelerin bir ay içinde yapılması gerekiyor. Bu nedenle, son günü bekleyen borçluların il müdürlüklerinde izdihama yol açacağı tahmin ediliyor.

12.2 MİLYARLIK BORÇ YENİDEN YAPILANDIRILDI

Düzenleme kapsamında, geçen iki aylık sürede toplam 799 bin 863 işveren ve sigortalı başvuru yaparken, 12 milyar 169 milyon 256 bin 672 YTL'lik borç yeniden yapılandırıldı. SSK'lı 615 bin 254 işyerinin, Bağ-Kur'lu 1 milyon 425 bin 707 kişinin prim borcu bulunuyordu. 9 milyar 890 milyon SSK'lı, 16 milyar 373 milyon Bağ-Kur'lu olmak üzere toplam 26 milyar 263 milyon YTL'lik borç yeniden yapılandırma kapsamına alınmıştı. Buna göre kapsama alınan toplam borç tutarının iki ayda yüzde 46.8'i yeniden yapılandırıldı. son gün yapılacak başvuralarla bu oranın daha da yükselmesi bekleniliyor.

PEŞİN ÖDEMELERDE CEZA VE FAİZİN YÜZDE 85'İ SİLİNECEK

Düzenlemeyle peşin ödemelerde prim borçlarına ilişkin ceza ve faizin yüzde 85'i, 12 aya kadar taksitlendirmelerde ceza ve faizin yüzde 55'i, 24 aya kadar taksitlendirmelerde de ceza ve faizin yüzde 30'u silinecek. Ayrıca, vade farkı ve teminat alınmayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son başvuru tarihinin ne Bakan ne de Bakanlar Kurulu tarafından uzatılmasının kesinlikle sözkonusu olmadığına dikkat çekmiş, yurttaşları başvuruyu son güne bırakmaması konusunda uyarmıştı. Çelik, cumartesi ve pazar günleri de Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinin açık olduğunu belirtmişti.

AA