kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kolesterol düşürücü ilaç iktidarsızlığa yol açar mı?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
24.07.2008
* Kolesterol düşürücü ilaçlar olan statinlerin iktidarsızlığa yol açtığını duydum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Daha önce de bahsettiğim gibi, kolesterol bir zehir değildir. Hücre zarının yapı taşıdır. Erkek ve kadın hormonlarının yapımında gerekli olduğu için azaltılmasının iktidarsızlığa yol açtığına dair söylentiler vardır. Ancak bunu kanıtlayan herhangi bir araştırma yok. Diğer taraftan, erkeklerdeki iktidarsızlığın nedeni hormonların azalması değil; erkeklik organındaki damar sertleşmesidir. Bu yüzden kolesterolün azaltılması ile bu organdaki kan akımı iyileşir ve cinsel sertleşme gerçekleşir. Erkek organındaki sertleşme, buraya akan kan miktarı ile doğru orantılıdır.

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIR
* Statin grubu ilaçlar, kalp krizi riskini düşürür mü?

Statinler kalp krizi riskini yüzde 35'e varan oranlarda azaltır. Statinlerle ilgili bir araştırma olan 'İskandinav Simvastatin Hayatta Kalma Çalışması' 4 bin 400 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Bu hastaların hepsi daha önce kalp krizi geçirmişti. Statin alan grupta, ikinci kez kalp krizi geçirme riski yüzde 30 azaldı. İskoçya'da yapılan bir çalışma ise; statin alan insanlarda kalp krizi geçirme riskinin, almayan gruba göre azaldığını gösterdi. Kısacası bu ilaçlar hem ilk kez kalp krizi geçirme riskini engelliyor, hem de bir daha kalp krizine yakalanma riskini yok ediyor. 4 Statin grubu ilaçları kullanınca, bacaklarımda ağrı oluyor. Ne yapabilirim? Bu ilaçların bilinen yan etkisi bacak ağrılarıdır. Koenzim Q10 kullanarak, ağrılarınızı geçirebilirsiniz.

* Statin grubu ilaçların, başlıca yan etkileri nelerdir?
Statinler ABD'de dolar değeri en yüksek ilaçlardır. Bu ilaçları dünyada milyonlarca insan kullanıyor. Bu ilaçlar, kötü kolesterolünüzü düşürmede çok etkilidir. Yüne de güvenirliliği konusunda şüpheler vardır. Benim, hastalarımda bu ilaçların yan etkileriyle ilgili şüphe, korku ve tedirginlik gözlemlemediğim gün yok gibi. En sık görülen yan etkiler; miyopati kas zayıflığı, miyalji kas ağrısı, miyosit kas iltihabı ve son olarak en ciddisi ise rabdomiyoliz denilen kas dokusunun erimesi ve parçalanmasıdır. Eriyen kas dokuusu kan yoluyla böbreklerimize gidiyor ve bu organı bir bakıma tıkayarak böbrek yetmezliğine neden oluyor. Ancak bu son etki, çok nadir rastlanan bir durum. İlaçların en çok görülen yan etkisi ise; kas ağrıları ve zayıflığıdır. Bu duruma genellikle yüzde bir oranında rastlanır. 60 yaşın üzerinde olanlar, kadınlar, su kaybı ve karaciğer problemleri yaşayanlar risk altındadır. Kronik sarılık hastalığı olanlar için de, statin grubu ilaçlardan kullanmak iyi bir fikir değildir. Karaciğer fonksiyon testleri normalin 3 katına çıkmış ise; bu ilaçların alımını hemen durdurmak gerekmektedir.

VİTAMİN İŞE YARAYABİLİR
* Kolesterolü düşürmek için alınabilecek vitamin var mı?

Niasin bir tür B vitaminidir ve özel durumlarda faydalıdır. İyi kolesterolünüz (HDL) düşükse, en etkili ilaçtır. HDL'nizi yüzde 10-30 arttırır.