kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yaban mersini ve soya sütü kolesterolü düşürür

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
24.07.2008
Doç. Dr. Özgen Doğan kolesterolünü düşürmek isteyenler için doğal bir reçete verdi: Soya sütü, yaban mersini ve cevizin kolesterole savaş açan başlıca yiyeceklerdir. Sarımsak konusunda net bir bilgi yok!..
Colombia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloğu Doç. Dr. Özgen Doğan, kolesterolü düşürmenin başlıca yollarına dair sorularınızı yanıtladı:

* Bitki stanoller, kötü kolesterolü yani LDL'yi ne kadar düşürür?
Günde 2-3 gram bitki stanolü tüketirseniz; kötü kolesterolünüz yüzde 10-14 oranında düşer. Bu kadar stanolü sadece bitki yiyerek almanız mümkün değildir. Bu yüzden bitki stanolü içeren margarinler, tüm dünyada çok popülerdir.

SARIMSAK FAYDALIDIR!
* İlaç almaktan nefret ediyorum. Kolesterolüm 245. Doğal yiyeceklerle kolesterolümü düşürmek için ne yapabilirim?
Kötü kolesterolünüzü doğal bir yolla düşürmek istiyorsanız; şunları yapabilirsiniz: Günde 50 gram soya sütü yüzde 10, 85 gram ceviz yüzde 10, 6 gram yulaf ezmesi ise yüzde 5 oranında kolesterolünüzü düşürür. Yani statin ilaçlarına başlama dozlarına yakın bir düşürme gerçekleşebilir. Yapılan araştırma bir çeşit dut olan yaban mersininin, kötü kolesterolü düşürmede ilaçlar kadar başarılı olduğunu göstermiştir.

* Sarımsağın kolesterolü düşürücü etkisi var mıdır?
Sarımsakla ilgili yapılan bazı araştırmalar kolesterolü düşürdüğünü gösterse de, bazı araştırmalarda herhangi bir azaltıcı etkisine rastlanmadı. Bu yüzden kesin bir şey söylemek zor. Ama genel olarak sarımsak faydalıdır. Hatta tansiyonu düşürücü etkisinden söz edilebilir. Tablet olarak alabilirsiniz ya da "Koksam da fark etmez" derseniz, yemenizi tavsiye ediyorum.

GÜNDE 8 CEVİZ!
* Cevizin kolesterol düşürücü bir etkisi var mıdır?
Ceviz; kolesterolü düşürücü etkisi olan bir besindir. Günde 8 tane ceviz yemeniz yeterlidir. Her ceviz 25 kaloridir, toplam 200 kalori alırsınız. Bu 200 kaloriyi başka yerden kısmalı ya da daha fazla egzersiz yapmalısınız. Yoksa; kilo alırsınız. Cevizde kanı sulandıran bir madde olan alfa linolik asit de vardır. Ceviz yemek, pıhtının kalp damarlarını tıkaması ile oluşan kalp krizi riskini de azaltır.

* Soyanın kolesterole yönelik başlıca etkileri nelerdir?
Soya bir proteindir. Kolesterolünüz yüksekse ve protein gereksiniminizi sadece soyadan karşılarsanız; kolesterolünüz yüzde 25 düşer. Size günde 25 gram soya proteini almanızı tavsiye ederim.

LİFLİ GIDALAR TÜKETİN!
* Lifli gıda tüketiminin kolesterolü düşürücü etkisi var mı?
Lifli gıdalar kolesterolü düşürür. Bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Lifler bağırsakta safra asitlerini bağlar ve bu karışım dışkıyla vücuttan atılır. Safra asitleri kolesterolden yapılır. Kaybedilmeyen safra asitleri atıldıkça, yenisi kolesterolden sağlanır ve böylece kandaki kolesterol seviyesi düşer. Ayrıca lifler mideyi şişirir ve doygunluk hissi verir. Böylece; daha az yersiniz.

* Günde ne kadar lif tüketmek gerekir?
Günde 25 gram civarında lif alırsanız, LDL'niz yani kötü kolesterolünüz yüzde 20 oranında düşer. 25 gram lifin nasıl hesaplandığını merak ediyor olabilirsiniz. Birkaç örnek vermek gerekirse; yarım su bardağı fasulyede 7 gram, nohutta 5 gram, ıspanakta 2 gram, havuçta 3 gram, elmada 4 gram, portakalda 3 gram, muzda 2 gram, 5 hurmada ise tam 9 gram lif bulunmaktadır.
Haberin fotoğrafları