kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Keyifli bir bahçesi olan Çukurkeyif'te kediler baştacı.

Çukurcuma'da gizli bir adres

Melis D. ÇALAPKULU
19.07.2008
Çukurcuma'da bir çıkmazın sonunda yer alan Çukurkeyif, insana kendini yazlık bir evin bahçesindeymiş gibi hissettiren bir mekân. Akdeniz mutfağının hâkim olduğu mönüsünde ise farklı kahvaltılar ve salatalar dikkati çekiyor..
Çukurcuma'da, Altıpatlar Çıkmazı'nda, orada böyle bir mekân olabileceğine ancak çıkmazın sonuna vardığınızda inananabildiğiniz bir kaferestoran Çukurkeyif. Kapısından içeri adım attığınızda ise sanki başka bir diyara ışınlanmış gibi oluyorsunuz. Burası bahçe içinde, yeşilliğin ahşap mobilyalarla tamamlandığı, yazlık bir evin bahçesinde gibi hissettiren bir mekan. Bir ay önce açılan Çukurkeyif, Cihangir'in curcunalı ortamına alternatif sakin ortamı sayesinde pazar kahvaltıları için de, akşam yemek yiyip sohbet etmek için de uygun bir adres... Çukurkeyif'in işletmecilerinden Sanem İlçe, bir yıl öncesine kadar Amerika'da bir Yunan restoranı işletiyormuş. Memleket hasreti ağır basınca İstanbul'a dönmüş. Derken arkadaşlarının hazırlığını yaptığı ama bir türlü işletmeye açamadığı bu bahçeyi görmüş ve vurulmuş. Gizli saklı bir yer olması da özellikle hoşuna gitmiş. Ve arkadaşlarıyla ele ele verip, burayı Akdeniz mutfağının hakim olduğu bir kafe-restoran haline getirmeye karar vermişler. İlçe, "İnsanlar burada rahat etsin istedik. Araba sesi yok, kargaşa yok, bu bahçede en fazla kuş sesi duyulur," diyor. Çukurkeyif'in ambiyansından söz etmişken öncelikle dekorasyona değinelim... Geniş bahçenin yanı sıra küçük bir iç mekanı var. Bahçede doğal ortama uygun olsun diye ahşap mobilyalar kullanılmış. Rahatına düşkün olanlar için koltuklarda oturulabilen bir masa, gruplar için ise büyük masalar var. Bahçenin büyük bölümünün üstü sarmaşıklarla kapalı. Sarmaşıkların arasından ise kandiller sallanıyor. Duvarlara yerleştirilen aynalar mekanı genişletiyor. Cihangir'in ve Çukurcuma'nın meşhur kedileri burada da baştacı edilmiş. Ama mekanın esas sahibi Gıcır adlı pamuk gibi bembeyaz bir kedi. Bahçenin üstü kışın camla kapatılacak ve bir kış bahçesine dönüşecekmiş. İç mekanda ise turuncu renk hakim ve rahat kanepeler yer alıyor.

KÖK BİTKİ SALATASI

Çukurkeyif'in zengin sayılabilecek ve orijinal çeşitlerin dikkat çektiği bir mönüsü var. Öncelikle kahvaltılara göz atalım. Keyif Tabağı, Annemin Kahvaltısı, Bodrum Sabahı, Balayı, Akşamdan Kalma gibi kahvaltı mönüleri var. Keyif Tabağı'nda yok yok. Annemin Kahvaltısı'nı yumurtalı ekmek sevenler tercih edebilir. Akşamdan Kalma'da akşamdan kalanların sabah içtiği, suda eriyen ilaçtan bile var. Mönülerdeki reçeller ev yapımı ve Çeşme'den geliyormuş. Yeşil zeytinlerin içindeki limon kabuğu ise kahvaltıya ferah bir lezzet katıyor. Mönüdeki başlangıçlar arasında, maydonoz ve sarımsakla harmanlanmış patates kızartması dikkat çekiyor. Değişik salataları da var. Mesela pek çok köklü bitkiden yaptıkları bir kök salatası var. Bu salata turp, havuç, parcar gibi köklü bitkiler özel bir makinede çok ince kıyılarak yapılıyor. Bulgur, börülce, patates, roka parmesan ve annemin salatası gibi çeşitler de var. Makarnalardan en çok ev eriştesi tutmuş. Makarnalar mekânda yapılıyor. Deniz mahsullü gnocci, votkalı ve somonlu ravioli gibi çeşitler de var. Ana yemeklerden en çok takoz bonfilede iddialılar. Kumpir patatesinden yapılmış patates kulesi üzerinde 200 gramlık dövülmemiş bir bonfile servis ediliyor. Kendine güvenene... Dağ kekikli piliç but, çıtır somon, piliç kuşka gibi maddeler de mönüde göze çarpıyor. Tatlılar ise 'Mutlu Sonlar' başlığı altında yer bulmuş. En çok tercih edilen çikolata sufle, dondurmayla servis ediliyor. Kavun kup ise görselliğiyle dikkat çekici. Oyulmuş koca bir kavunun içinde çeşitli meyveler ve dondurma var. Türk kahvesi sevenler burada hoş bir ritüelle karşılaşıyor. Bakır tepsinin üzerinde, bakır cezve içinde gelen kahvenizi, yine bakır bir aparatın içinde yer alan fincanınıza kendiniz dolduruyorsunuz. Kahveleri fena değil ama tek sorun fincanın fal bakmak için uygun olmayışı! Şu ana kadar sık sık doğum günü partileri de düzenlenen Çukurkeyif'e yakın bir işyerinde çalışanlara haberimiz ise yakında başlayacak, uygun fiyatlı fiks öğlen mönüleri... Tel: (0212) 251 11 93
Haberin fotoğrafları