kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Jimi Hendrix'in canlı gitarının sesi hâlâ kulaklarda.

The Independent'a göre en iyi altı 'canlı albüm'

19.07.2008
Dr. Feelgood - Stupidity
Belki de bugüne kadar kaydedilmiş en iyi albüm; hatta 1 numaraya bile ulaşmayı başarmış. 1970'li yılların içinden kopup geliyor. Canvey Island'a özgü ritim ve blues duygusu, birbirinden tekinsiz 'single' çalışmaları, böcek gözlü Wilko Johnson'ın gitar tekniğiyle bu albümde bir araya gelmiş. 1976'da yayınlanan bu kayıtta Johnson'ın makineli tüfek hızındaki performansına bugün bile alışmak, dans edip şaşırmamak çok zor.

Ben Harper - Live from Mars
2001 yılında basılan bu iki CD'lik canlı albümün ilk yarısında elektrik, ikinci bölümünde ise akustik bir mucize mevzubahis. Harper'ın yaptıklarını en iyi özetleyen bu albüm, sanatçının dört stüdyo albümünün de verimli bir harmanı. Albümde The Verve cover yorumu The Drugs Don't Work'ten Sexual Healing'e uzanan bir sürpriz zinciri de yok değil. Albümün ilk kısmı, ya da ilk CD'si, enerjisiyle yakayı ele verirken, ikinci CD'de 'canlı' Harper ve gitarına teslim olabiliyorsunuz.

Muse - H.A.A.R.P (Türkiye'de de dinlediğimiz)
Bu enerjik grubun müziği kendini en iyi canlı performanslarda var edebildiğini işte bu CD (ve beraberindeki DVD ile) kanıtlıyor gibi. Özellikle ilgi çekici gitar akorları ve vokal deneyleriyle yüklü Knights of Cydonia ile öne çıkan albümde, bir grubun kendi müziğine ne kadar sevgi duyduğunu ve bu sevginin ne kadar üretken ve büyük olduğunu kulaklarınızla duyabilirsiniz.

The Who - Live at Leeds
Kayıt tarihinin en çok bilinen canlı albümü bu olmalı. Who grubunun orijinallerini rock'n roll tarihinin klasikleriyle bütünleştiren bu kayıtta, Eddie Cochran'ın Summertime Blues ve Johnny Kidd ile Pirates'in Shakin' All Over parçalarındaki Hendrix türü Pete Townshend yorumlarına dikkat! Albümün mücevherinin, 16 dakikalık yorumuyla My Generation olduğunu ve bu kayıtta da basçı John 'The Ox' Entwhistle'ın öne çıktığını vurgulamakta da fayda var.

Nirvana - MTV Unplugged
Kasım 1993 tarihinde yayınlanan en son Nirvana albümü. Albümdeki Jesus Wants Me For a Sunbeam ve Where Did You Sleep Last Night parçaları, ilerleyen aylarda kendini vurarak öldüren Kurt Cobain'in "Bir silahım bile yok" nakaratlarıyla daha da dramatik hale geliyor. Bu albümün, gerek Nirvana, gerekse Cobain tarihi için bir köşetaşı olmadığını kim reddebilir ki?

Jimi Hendrix - Band of Gypsys
Birlikte çaldığı Experience grubundan ayrıldıktan sonra, Hendrix'in yeni anlaştığı Capitol plakeviyle ilk işbirliğinin ürünü, bu albüm olmuştu. Hendrix bu albüm için eski dostu Billy Cox'u basçı, Buddy Miles'ı davulcu olarak seçti ve albümün kayıtları iki gece süren dört seansta, New York'un Fillmore East bölgesinde yapıldı. Bu albümünün bir dramatik özelliği de, sanatçının ölümünün arifesinde yayınlanan son kaydı olmasıydı.