kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hamit Vanlı

Çay uzmanı Hamit Vanlı'dan iyi çayın anatomisi:

19.07.2008
* Kaliteli çay nedir?
Hazır, çay uzmanı Vanlı'yı bulmuşken kaliteli çayın tüyolarını da alalım dedik. Görünüşle başlayalım: Kuru çay paketini açtığınızda içerisinde toz, lif, sap artıkları ve çöp görüyorsanız; bu, ürünün kaliteden uzak olduğu anlamına geliyor. Kaliteli çay, siyah renkli ve kıvrımlı olur. Çünkü kıvrımlı ve kırık olmaması, çayın aromasını içinde muhafaza ettiğini gösterir. Çay Uzmanı Hamit Vanlı'nın deyimiyle çay, elinizi bulgur gibi ısırmalı, yani kıtır kıtır olmalı. Elinizde ağırlığını hissedebilmelisiniz. Paketi açınca da çayın hoş kokusu, aroması hemen burnunuza gelmeli. Çayın kalitesi demlenmiş posaya bakılarak da anlaşılabiliyor. Posa bakır kırmızı bir renkte ise çayınız kaliteli demektir. Eğer posa siyah ise pek de iyi bir çay içmediğinizi söyleyebiliriz. Çayın demlenirken iyi bir renk vermemesi de iyi fermante olmadığı anlamına gelir.

* İyi bir çay nasıl demlenir?
Suyun taze olması esastır. Taze su, içinde oksijen barındıran su demektir. Kaynak suları gibi. Klor, kireç iyi bir demlemenin düşmanlarıdır. Fakat her çay demlemek istediğimizde bir su pınarına ulaşmamız mümkün olmadığından, şişelenmiş içme sularını da kullanabiliriz. Tabii Rize'de yaşıyorsanız iş başka. Şebeke suyu dağlardan geldiği için musluk suyunu güvenle kullanabilirsiniz. Gelelim demleme faslına. Su önce kaynatılır. Tercihen porselen bir demlik içerisine her bir bardak için bir tatlı kaşığı çay atılır, üzerine de az miktarda soğuk su eklenir. Bu, çayımızın yanmasını önler. Ardından sıcak suyumuz demliğe dökülür ve artık suyun altı iyice kısılır. Yaklaşık 15 dakika sonra tadı ve rengiyle çayımız içime hazırdır.