kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Jack Nicholson

Sinefiller için...

HAZIRLAYAN KAYA GENÇ
* Bu hafta uzun süredir beklediğimiz Kara Şövalye nihayet Türkiye semalarında görüldü ve Christopher Nolan'ın filmi gösterime girdi. Senaryo, yine ağabeyi Jonathan Nolan'la birlikte kaleme alınmış. 1976 doğumlu Jonathan, Memento filminin uyarlandığı Memento Mori hikâyesinin ve The Prestige'in senaryosunun yazarı. Londra doğumlu Nolan, Memento'nun senaryosuyla 2002 yılında Bram Stoker ödülünü kazanmış.

* Nolan biraderlerin bir de amcaları var: 1938 doğumlu John Nolan, 1968 yılından itibaren çeşitli televizyon dizilerinde (Daniel Deronda, Doomwatch, The Sweeney, 1990, Target... izleyen var mı?) rol aldı. Nolan 1998 yılında yeğenlerinin sinema dünyasında estirdiği rüzgârı arkasına alarak Following'de oynadı ve 2005'te de Fredericks rolüyle Batman Begins'de karşımıza çıktı. Lakin yeğenleri 70 yaşındaki amcalarını Kara Şövalye kadrosuna dahil etmemiş.

* Filmin sonunda belki siz de gözyaşlarınızı tutamayacak ve son filminde Batman'le savaşan Joker'in merhum oyuncusu Heath Ledger için ağlayacaksınız. Ancak filme daha soğukkanlı bakanlar Joker'in enerjisinde tanıdık bir şey görecekler... Bu muhtemelen Ledger'ın ilham aldığı A Clockwork Orange filmindeki Alex karakterini sizin de unutamamış olmanızdan kaynaklanıyor.

* Bu haftaki sürpriz bilgilerimiz bitmiyor... Christopher Nolan meğer Kara Şövalye'nin ilhamını Robert De Niro ve Al Pacino'yu bir araya getiren Heat'den almış. İki filmin ortak oyuncusu, Prison Break'in (ikinci sezonda) süper karizmatik ve (üçüncü sezonda) çaresiz hapçı karakteri William Fichtner.

* Ayrıca hatırlayalım ki Heat'de eski Batman'lerden Val Kilmer da rol alıyordu. Hapçı değilse de, alkolik ve çaresiz bir adam olarak.

* Tim Burton imzalı ilk Batman filminin başrolünde, hatırlayanlar olacaktır, Bruce Wayne/Batman'i canlandıran Michael Keaton değil, Joker'i canlandıran Jack Nicholson vardı. Gerçekten de yerleşik sanata ve düzene savaş açan Joker, karanlıklar prensi sıkıcı Bruce Wayne'den çok daha ilginç bir karakter ve Christopher Nolan da bunun farkında. Joker'in kostümleri tasarlanırken Iggy Pop, Sid Vicious, Pete Doherty gibi sanatçılar Kara Şövalye ekibine yol göstermiş.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİNDEN...
* Aşkın Yaşı Yok'ta rol alan Ellen Page, senaryosuyla Diablo Cody'e Oscar kazandıran Juno'da 16 yaşında hamile kalan ve çocuğunu doğurup evlatlık vermeye karar veren Juno MacGuff rolüyle Oscar'a aday gösterilmişti.