kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Ben kömür dağıtıyorsam Vali de dağıtacak"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, valilere "vatandaşın kapısını çalın, gerekirse kömür kamyonun şoför mahalline oturun, siz gidin dağıtın' tavsiyesinde bulunduğunu belirterek, "Beni eleştirdiler. "Türkiye Cumhuriyeti'nin valisi kömür dağıtır mı?' dediler. Ben dağıtıyorum, tabi ki benim valim de dağıtacak. Bunu yaptığımız zaman büyüyeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı kapsamında 10 bininci kredi alan vatandaş için düzenlenen törende konuştu. Konuşmasına projeyi yürüten Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül'e ve projeye katılanlara teşekkür ederek başlayan Erdoğan, 18 Temmuz 2003 tarihinde Diyarbakır'da Türkan Dalkılıç isimli vatandaşa ilk mikro kredi çekini yine kendisinin verdiğini anımsattı.

"KENDİNİZİ HESABA ÇEKMEZSENİZ VATANDAŞ ÇEKER"

On yıllardır uygulanan yanlış politikalar ile 2000 ve 2001 yıllarında yaşanan krizlerin Türkiye'de işsiz, muhtaç ve dar gelirli vatandaşların sayısını çok büyük oranda artırdığını kaydeden Erdoğan, "Her fırsatta ifade ediyorum hükümet olarak başından beri 3-Y üzerinde yoğunlaştık. Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar. Türkiye'deki her sorunun dolaylı ya da dolaylı sebebi olan bu 3 hususla mücadele etmek için gece gündüz demeden çalıştık çalışıyoruz" dedi.

Erdoğan, konuşmasında ekonomik gelişmeleri rakamlarla anlatarak, "Nereden geldik, nereye bakmamız lazım. Sürekli olarak kendimizi bu noktada hesaba çekmemiz lazım. Eğer siz kendinizi hesaba çekmezseniz sandıkta size vatandaş hesaba çekecek" diye konuştu. Birilerinin rakamları saptırabileceğini belirten Erdoğan, "dilin kemiği yok istediğiniz yere rahatlıkla çekilebilir" dedi.

"GÜÇLENME ALTTAN BAŞLADI"

Başbakan Erdoğan, TÜİK'in hane sayısını gelirlerine göre 5 gruba böldüğünü, ilk yüzde 20'lik dilim en alt gelir grubunda, son yüzde 20'lik dilim de en üst gelir grubunda bulunduğunu anımsatarak şöyle konuştu:

"2002 yılında en alt gelir grubundaki bir ferdin yıllık ortalama geliri 625 YTL idi, 2005 yılında bu gelir 3 bin 570 YTL'ye yükselmiş durumda. En üst gelir grubunun yıllık ortalama geliri 5 bin 106 dolardı, 2005 sonunda 7 bin 716 dolara yükselmiş durumda. En alt grubun geliri yaklaşık 6 kat artarken en yüksek grubun en zengin grubun geliri bir kat bile artmadı. Demek ki güçlenme alttan başlamış vaziyette."

"BALIK VERMEYİ DEĞİL TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ"

Hükümetin gıda ve kömür dağıtımıyla ilgili zaman zaman eleştirildiğini söyleyen Erdoğan, "Bu bir taraftan tabi ki olacak ama bunu yaparken bir taraftan da gerek sosyal dayanışma-yardımlaşma, gerek mikrokredi gibi bir şey yapılıyor. Şimdi artık biz herkese hani var ya bir tabir balık vermeyi değil artık balık tutmayı da öğretiyoruz" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, "Hükümetin ekonomi politikalarını yalan yanlış rakamlarla eleştirenlere bir sorumuz var" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlara sorsan Fatihpaşa mahallesi nerededir? Hasırlı Mahallesi, Mamak, Karagümrük sorun inanın bilmezler. Niye, böyle bir derdi yok ki. Bunu ancak araştıran bir ekip olacaksın ki bilesin. Neden? Çünkü oralarda bir yeri olmamış, oralarla gönül bağları yok, oraların sorunlarına ilişkin tek bir cümleleri, tek bir söyleyecek kelimeleri yok. Kömür dağıtıyoruz, ders kitabı dağıtıyoruz, ihtiyaç sahiplerine gıda dağıtıyoruz, yiyecek dağıtıyoruz. Söyledikleri şu; "Siz bunu parti propagandası yapmak için dağıtıyorsunuz.' Bu devlet Anayasada nasıl tanımlanıyor? Demokratik laik sosyal bir hukuk devleti. Sosyal bir hukuk devleti ne demek? Sosyal bir hukuk devleti bu demek işte, bu."

Sürekli olarak valilere "vatandaşın kapısını çalın, gerekirse kömür kamyonun şoför mahalline oturun, siz gidin dağıtın' tavsiyesinde bulunduğunu söyleyen Erdoğan, "Beni eleştirdiler. "Türkiye Cumhuriyetinin valisi kömür dağıtır mı?' dediler. Ben dağıtıyorum, tabi ki benim valim de dağıtacak. Bunu yaptığımız zaman büyüyeceğiz" dedi.

Sürekli olarak valilere "vatandaşın kapısını çalın, gerekirse kömür kamyonun şoför mahalline oturun, siz gidin dağıtın' tavsiyesinde bulunduğunu söyleyen Erdoğan, "Beni eleştirdiler. "Türkiye Cumhuriyetinin valisi kömür dağıtır mı?' dediler. Ben dağıtıyorum, tabi ki benim valim de dağıtacak. Bunu yaptığımız zaman büyüyeceğiz" dedi.

Erdoğan daha sonra mikrokredi alan onbininci vatandaş olan Selma Tenbel ve diğer vatandaşlara sembolik çeklerini verdi. Erdoğan, törene katılan vatandaşlarla hatıra fotoğrafı da çektirdi.