kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tanığa FBI tipi koruma

Enis YILDIRIM ANKARA
1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Tanık Koruma Yasası'ndan ilk olarak Ergenekon'un 20 "gizli" tanığı yararlanacak. ABD'deki gibi korunacak tanıklar sınırsız harcama limitine sahip olacak..
Gizli tanıkların kimliğinin saklı tutulup can güvenliğinin sağlanması için hazırlanan Tanık Koruma Yasası'nın "çok gizli" yönetmeliği tamamlandı. 1 Temmuz'da yürürlüğe giren yasadan ilk olarak Ergenekon'un 20 "gizli" tanığı yararlanacak. Verdikleri bilgilerle soruşturmanın seyrini değiştiren tanıklar Federal Soruşturma Bürosu'nca (FBI) kullanılan yöntemlerle korunacak. Yasa kapsamına alınacak kişiler ve ailelerinin can güvenliği için yapılacak harcamaların da limitsiz olacağı öğrenildi. 11 kişiden oluşan Tanık Koruma Kurulu, tanıklığı talep edilenlerin yasa kapsamına alınıp alınmayacağına karar verecek. Yasa uyarınca Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Tanık Koruma Daire Başkanlığı kuruldu.

YAKIN KORUMA VERİLECEK
Daire, "gizli" tanıklarla ilgili tüm kurum kuruluşlarla yapılacak işlemleri de gizli yürütecek. Yasdan ilk kez Ergenekon soruşturmasına gizli tanıklık yapan 20 kişi yararlandırılacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tanıkların kanun kapsamına alınması amacıyla Tanık Koruma Daire Başkanlığı'na talepte bulunacak. Daire, talepleri 11 kişiden oluşan Tanık Koruma Kurulu'na sunacak. Kurulda, Adalet, Milli Savunma ve İçişleri bakanlıkları ile Jandarma, Emniyet Sahil Güvenlik ve gümrüklerde görev yapan 11 kişi karar alacak. Tutuklu veya hükümlü tanıklar ise uygun ceza infaz kurumu ve tutukevlerine yerleştirilecek. Tanıklara özel eğitimli yakın koruma da sağlanacak.