kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ürkütücü suikast planları

Yeni Haber
''Ergenekon'' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilirse, Bartholomeos, Mutafyan ve İshak Alaton'a suikast planlandığı iddia edildi.

2005 yılında Org. Büyükanıt'a süikast hazırlığı yapıldığı belirtiliyor.

Ergenekon soruşturmasının başlamasından sonra Tayyip Erdoğan ve İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de suikast listesine alındığı belirtiliyor. Ayrıca NATO tesislerine eylem yapılacağı iddia ediliyor.

İddianamede Ergenekon örgütlenmesinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT ile alakalı olmadığı ifade ediliyor.

İDDİANAMEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ(1)

İDDİANAMEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ (2)

İDDİANAMEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ (3)

İDDİANAMEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ (4)

İDDİANAMEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ (5)

İDDİANAMEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ (6)

İDDİANAMEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ (7)

ERGENEKON DAVASI'NDAKİ İDDİALAR

Ergenekon Davası'nda sanıklar hakkındaki iddalar ortaya çıktı.

Buna göre iddialar şöyle: "327/1 maddesindeki suç ile Devletin Savaş İmkanlarının Tehlikeye Sokulması 6136 sayılı yasaya aykırılık
*dli Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs
*Askerleri İtaatsizliğe Teşvik Etme
*Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Açıklama
*Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Temin Etme
*Bıcak veya Diğer Aletleri İzinsiz Olarak Satma Alma Taşıma veya Bulundurma Devletin Güvenliğine İlişkin Belgeleri Tahrip Etme
*Amacı Dışında Kullanma Hile İle Alma Çalma Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Belgeleri Temin Etme
*Görevi Kötüye Kullanma
*Halkı Kin ve Düşmanlığa Alanen Tahrik Etme
*Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek
*Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek
*Kasten Yangın Çıkarma Kişiyi Yerine Getirdiği Kamu Görevi Nedeniyle Bir Kişiyi Öldürme Korku, Kaygı veya Panik Yaratabilecek Tarzda Patlayıcı Madde Kullanma
*Korku, Kaygı veya Panik Yaratabilecek Tarzda Silahla Ateş Etme Mala Zarar Verme
*Pek Az Sayıda Mermi Bulundurma veya Taşıma Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma
*Savaşta Devletin Güvenliğine İlişkin Belgeleri Tahrip ve Amacı Dışında Kullanma
*Hile İle Alma Çalma Sayı ve Nitelik Bakımından Vahim Olan Silah veya Mermileri Satın Alınması Taşınması Bulundurulmas
*Silahlı Terör Örgütlerine Silah Sağlama
*Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme
*Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma Suç Üstlenme
*Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma
*Eyleminde Pişmanlık Suçu Bildirmeme
*Tasarlayarak Öldürme
*Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme
*Tutuklu,Hükümlü veya Suç Delillerini Bildirmeme
*Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme
*Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
*Önemsiz Tür ve Miktarda Patlayıcı Maddeyi Satın Alma,
*Kabul Etme veya Bulundurma Örgüte Bilerek İsteyerek Yardım Etme
*İzinsiz Olarak Ateşli Silah ve Mermileri Ülkeye Sokma
*İmal Etme Nakletme Satma İzinsiz Olarak Bıcak veya Diğer Aletleri Ülkeye Sokma İmal Etme veya Nakletme

İDDİANAMEDE ADI GEÇEN SANIKLAR

Terör örgütü Ergenekon Davası 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 20 Ekim'de başlayacak ve 4 gün süreceği belirtilen duruşmalar Silivri Cezaevinde görülecek. İddianamede adı geçen sanıklar şunlar:

"Atilla Aksu, Nusret Senem, Halil Behic Gürcihan, Salih Omacan, Hayrettin Ertekin, Ayşe Asuman, Özdemir Erdal, İrten Ergün Poyraz, Doğu Perinçek, Mehmet Nuri Aytekin, İlhan Selçuk, İsmail Yıldız, Habip Ümit Sayın Kemal Şahin, Sedat Peker, Selim Akkurt, Andulmuttalip Tonçer, Ali Yasak, Sami Hıştan, Mahmut Öztürk, Mehmet Zekeriya Öztürk, Muzaffer Tekin, Osman Aydın, Şahin Zeki Yurdakul Çağman, Hüseyin Görüm, Şefik Çelik, Ümit Oğuztan, Aydın Gergin, Ferid İlsever, Raif Görüm, Muhammet Yüce, Melike Arslan, Vedat Yenerer, Tanju Okan, Muammer Karabulut, Kemal Yalçın Alemdaroğlu, Ali Kutlu, İhsan Göktaş, Bekir Öztürk, Orhan Tunç, Serhan Bolluk, Murat Çağlar, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Fikri Karadağ, Nevzat Çetin, Oğuz Alpaslan Abdulkadir, Sami Almaz, Veli Küçük, Erol Ölmez, Recep Gökhan Sipahioğlu, Mehmet Adnan Akfırat, Rasim Görüm, Feridun Refik Nuhoğlu, Mehmet Demirtaş, Yusuf Çolak, Ali Yiğit, Oktay Yıldırım, Ahmet Ülger, Emin Gürses, Rafet Arslan, Aydın Yüksek, Muzaffer Şenocak, Fikret Emek, Gazi Güder, İsmail Eksik, Hayrullah Mahmud Özgür, Hayati Özcan, Tuğrul Derme, Fuat Ermiş, Mehmet Murat Yücel, Şebnem Eriş, Murat Özkan, Yusuf Görüm, Tuncay Hacıbektaşoğlu, Mete Yalazangil, Asim Demir, Kahraman Şahin, İbrahim Benli, Güler Kömürcü, Hüseyin Gazi Oğuz, Satılmış Balkaş, Sevgi Erenerol, Emin Caner Yiğit, Ayhan Sarıoğlu, Serdar Bahadır Kurt Erkut Ersoy, Yaşar Arslanköylü, Abdullah Arapoğulları, Vatan Bölükbaşı, Coşkun Çalık, Ayhan Çelik, Hikmet Çiçek, Yusuf Beşirik, Yusuf Tunçer, Mahir Çayan Güngör, Saipir Debzlelvidze, Fuat Turgut, Kemak Kerinçsiz"

Tanıklar: "Ali Avni Balkaner, Ahmet Rıza Tekin, Abdulcabbar Kibaroğlu, Engin Bağbars, Hasan İzmirli, Vedat Ergin, Nuri Ergin, Mehmet Seven, Çetin Göç, Sedat Tatr, Doğan Ceylan, Nuri Seçkin Albayram, Gizli Tanık A,Gizli Tanık B, İsa Öztürk, Faik Büyükteoman, Tevfik Remzi Arasan, Rüstem Kürşat Rüstemoğlu, Erdal Can, Nevzat Bozdoğan, Fatma Müge Tekin, Metin Sadi, Dursun Koç, Cem Akar, Gizli Tanık C, Hanefi Avcı, Pınar Güner"

BİR NUMARALI SANIK VELİ KÜÇÜK

Ergenekon iddianamesinin detayları belli oluyor. Buna göre Bir numralı sanık Veli Küçük, iki numaralı sanık ise Doğu Perinçek.

İddianame'de Veli Küçük'ün Danıştay ve Cumhuriyet Gazeteleri'ne yapılan saldırıyı azlettirmekle suçlandığı belirtiliyor. Küçük ve Perinçek'e terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanıyor. İlhan Selçuk ise terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyor ve 10 yıl hapsi isteniyor.

Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu Beşiktaş Adliyesinde görev yapan İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından bir yılı aşkın süredir yürütülen ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamenin 14 Temmuz 2008 günü UYAP sistemi üzerinden otomatik olarak yapılan tevzi işlemi sonucu düştüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle birlikte dava açılmış oldu.

KABUL EDİLEN İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, 14 Temmuz 2008 günü Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinin bahçesinde yaptığı basın açıklamasında, ihbar üzerine 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak soruşturma başlatıldığını hatırlatmıştı.

Başsavcı Engin, soruşturmanın önemli bir bölümünün tamamlandığını ve tamamlanan bölüme ilişkin soruşturmayı yürüten 3 Cumhuriyet Savcısı tarafından iddianame düzenlendiğini kaydetmişti.

Engin, Cumhuriyet Savcılarından aldığı bilgilere göre, soruşturmanın çok kapsamlı olması ve şüpheli sayısının fazlalığı, teknik ve fiziki takipler ve aramalarda elde edilen yüz binlerce sayfa belge ve dokümanların yeni operasyonları gerektirmesi, bunların incelenmesi ve tasnifi, elde edilen belgelerle ilgili olarak yazışma yapılan kurumlardan cevapların beklenmesi, özellikle yeni CMK hükümleri gereğince iddianamenin düzenlenmesi için soruşturmaya esas teşkil eden tüm delillerin toplanmasının gerekli olması, bu belge ve delillerin değerlendirilmesinin uzun süreleri kapsaması ve 441 klasör ekleri bulunan ve 2 bin 455 sayfadan oluşan bir iddianamenin tanzimi ve yazılması gibi zorunlu sebeplerle davanın açılmasının uzadığını dile getirmişti.

Başsavcı Engin, iddianamenin 86 şüpheliyi içerdiğini ve ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''silahlı terör örgütüne yardım etmek'', ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik'', ''patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek'', ''Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek'',''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek'', ''askeri itaatsizliğe teşvik'', ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik'' ve benzeri suçlardan düzenlendiğini bildirmişti.

Engin, haklarında dava açılan şüphelilerden her birine bu suçların tamamının isnat edilmediğini vurgulamıştı. Engin, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 220/5. maddesinde yer alan ''örgüt yöneticileri örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır'' hükmü dikkate alınarak, örgütte yönetici olarak nitelendirilen şüphelilerin tüm bu suçlardan da cezalandırılmalarının, yönetici konumunda olmayan diğer şüphelilerin ise sadece eylemlerine uyan suçların vasıf ve mahiyetlerine göre cezalandırılmalarının talep edildiğinin anlaşıldığını dile getirmişti.

Engin, soruşturma kapsamında şüpheli olarak ifadeleri alınan 36 kişi hakkında ise kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini kaydetmişti.Örgüt isminin, soruşturmayı yapan savcılar tarafından konulmuş bir isim olmadığını dile getiren Başsavcı Engin, Cumhuriyet Savcılarının yaptıkları soruşturmalarda herhangi bir isim konulmadığını, böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirtmişti.

Engin, iddianamede yer alan ve kamuoyunda ''Ergenekon'' olarak vasıflandırılan ismin, bir örgütün yapılanmasında örgüt mensubu olduğu iddia edilen kişilerin kendilerinin örgütlerine verdikleri isim olduğunu kaydetmişti.

DOSYALAR İÇİN ÖZEL BÖLÜM


Davanın görüleceği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin başkan ve heyet üyelerinin bulunduğu katın koridoruna, soruşturmaya ilişkin ve 441 klasör olan dosyaların konulması amacıyla özel bir bölüm yaptırılmıştı.Mahkeme Başkanı'nın odasının yanında yapılan küçük bir oda şeklindeki bölümde dosyaların konulması için raflar hazırlanmıştı.

47 TUTUKLAMA


İstanbul Cumhuriyet Savcıları Öz, Pekgüzel ve Taşkın tarafından yürütülen ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, İP Genel Sekreteri Nusret Senem, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, avukat Kemal Kerinçsiz, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, eski Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, emekli Yüzbaşı Gazi Güder, emekli Astsubay Mahmut Öztürk, emekli Astsubay Orhan Tunç, eski uzman çavuş Muhammet Yüce, Bekir Öztürk, Murat Çağlar, eski polis memuru Aydın Yüksek, yazar Ergün Poyraz, ''Susurluk davası'' hükümlüsü Sami Hoştan, Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, gazeteci Vedat Yenerer, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, Ulusal Kanal Yönetim Kurulu üyesi Adnan Akfırat, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Ulusal Kanal İzmir Temsilcisi Hayati Özcan, Hayrettin Ertekin, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak, İsmail Yıldız, Mete Yalazangil, Ayşe Asuman Özdemir, Hüseyin Gazi Oğuz, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy, Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Abdullah Arapoğlu, Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşoğlu, Muammer Karabulut, Abdülmüttalip Tonçer, Selim Akkurt, Hikmet Çiçek, Ali Kutlu, Rasim Görüm, Behiç Gürcihan ve Kuddusi Okkır tutuklanmıştı.Bu kişilerden, sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verilen Kuddusi Okkır, tedavi gördüğü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hayatını kaybetmişti. Ayşe Asuman Özdemir'in sağlık sorunları nedeniyle tahliyesinin ardından da tutuklu sayısı 47'ye düşmüştü.

DEVAM EDEN SORUŞTURMA

Soruşturmaya ilişkin son operasyonda gözaltına alınanlardan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın tutuklanmış, bu kişilerden Aygün ile Altıntaş, avukatlarınca yapılan itirazın ardından serbest kalmıştı.

Son operasyonun ardından adliyeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, İP Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yazar Erol Mütercimler ile Türkiye Gençlik Birliğinin önceki Genel Başkanı Adnan Türkkan'ın da bulunduğu 11 kişi ise savcılık ya da mahkemeden serbest bırakılmıştı.Soruşturması süren şüphelilere ilişkin ek iddianame düzenlenebilecek.

SİYASETTE DE YANKI BULDU

İstanbul 13'ncü Ağır Ceza Mahkemesi, 2 bin 455 sayfadan ve 441 klasörden oluşan Ergenekon iddianamesiyle ilgili incelemesini tamamlayarak davayı kabul etmesi siyasette de yankı buldu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, kararı "Bundan sonra yargılama süreci başlayacak, sonucu beklemek gerekiyor" şeklinde değerlendirdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, "Ergenekon davasıyla ilgili bilgi kirliliğine yol açacak pek çok çalışmanın olduğu bir ortamda hukuk çizgisine gelinmesi memnuniyet verici, dilerim adalet hızlı bir şekilde tecelli eder" şeklinde konuşurken MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da "Hukuki süreç işlemektedir, konu yargıya intikal etmiştir. Sonucu beklemek gerekir." dedi.

İstanbul 13'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon iddianamesini kabul etmesini değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Ergenekon'la ilgili hukuk sürecinin işlediğini, bundan sonra yargılama sürecinin başlayacağını kaydederek "Soruşturma evresi geride kaldı, bundan sonra yargılama süreci devam edecek. Sonucu beklemek gerekiyor" dedi.

"DİLERİM ADALET HIZLI TECELLİ EDER"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici ise hukuk sürecinin hızlı ve adilane bir şekilde gerçekleşmesini temenni ettiklerini belirterek mahkeme kararını "bugüne kadar Ergenekon davasıyla ilgili bilgi kirliliğine yol açacak pek çok çalışmanın olduğu bir ortamda hukuk çizgisine gelinmesini olumlu ve sevindirici bir gelişme olarak görüyorum. Dilerim adalet hızlı bir şekilde tecelli eder" sözleriyle değerlendirdi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Ergenekon'la ilgili hukuki sürecin işlediğini ve konunun yargıya intikal ettiğini belirterek "sonucu beklemek gerekir" dedi.

AJANSLAR