kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan'a "oyuncak" sorusu

Yeni Haber
Başta Çin olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden ithal edilen oyuncaklara ilişkin tartışmalar sürüyor. İthal oyuncakların sağlığa olan etkileri Meclis gündemine de taşındı. CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

CHP'li Demirel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, son günlerde ithal edilen oyuncakların yaratabileceği başta kanser olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının sıkça tartışıldığını hatırlattı. İthal oyuncakların özellikle çocukların sağlığı açısından riskler taşıdığını ifade eden Demirel, "Çocuklarımızın hayatı öğrenme yolunda kullandıkları oyuncaklar, onların ileriki yıllarda geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarıyla karşılaşmalarına neden olabilmektedir. Bu yüzden, oyuncakların albenisini arttırmak adına kullanılan boya ve diğer ürünlerdeki zararlı maddelerle ilgili en kısa sürede önlem alınması çok önemlidir" dedi.

Gerek Türkiye'deki, gerekse ithal edilen oyuncakların sağlık açısından çok sıkı denetimden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Demirel, "Bu konuyla ilgili mevzuat ve standartlar yeniden gözden geçirilerek, gözden kaçan noktalar varsa saptanmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır" dedi. CHP'li Demirel, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"-Son 4 yıllık dönem göz önünde bulundurulduğunda, bu süreç içerisinde hangi ülkeden ne kadar oyuncak ithalatı yapılmıştır?

-Özellikle son yıllarda en fazla hangi ülkelerden oyuncak ithal edilmiştir?

-Son 4 yıllık dönemde oyuncak ithalatı için harcanan para ne kadardır?

-Son günlerde basında sıkça yer alan sağlığa zararlı oyuncakların ülkemize nasıl getirtildiği ve bu oyuncakların satışı ve dağıtımı için izin verilip verilmediği ile ilgili olarak yapılmış olan çalışmalar nelerdir?

-Çocukların sağlığını yakından ilgilendiren oyuncaklarla ilgili olarak bakanlıklar arası bir koordinasyon bulunmakta mıdır?

-Avrupa Birliği ve ABD'de çocuklar için sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle toplatılan oyuncaklar ülkemizde de var mıdır? Varsa bunlar için ne gibi işlemler yapılmıştır?

-İthal oyuncakların CE standartlarına uygunluğunu denetleyen kuruluşunuz var mıdır? Bu kuruluş hangisidir? Denetleme ve araştırmalarını nasıl yapmaktadır?

(ANKA)