kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cuma Sabah 
ATİLLA DORSAY

Türkiye'nin su sorunu

Bafa Gölü yosuna boğuluyor, balık ölümleri had safhada; Kızılırmak, deltasıyla birlikte Karadeniz'den gelip dolan tuzlu suyla yaşamını yitiriyor. Acil önlem alınmazsa su kaynaklarımızı kaybedeceğiz....
Şu sıcak günlerde, aklı başında bir Türk insanının ülkenin başına çöken büyük doğal beladan, yani kuraklık ve susuzluğun yol açtığı ve açacağı felaketlerden kaygı duymaması olanaksız. Bu güzel vatan neredeyse ayaklarımızın altından kayıp gidiyor ve biz hâlâ kısır siyasal tartışmalardan sıyrılıp bu büyük tehlikeye eğilemiyoruz. Bu açıdan, SABAH'ın geçen haftaki yazı dizisi son derece önemlidir. Orada anlatılanları okudunuz. Bunlara ek olarak, daha bir sürü şey var. Kimilerini, tatilde büyük gazetelerin çok başarılı bölgesel eklerinin İstanbul/Ankara'ya pek ulaşmayan haberlerinde okuduğum... Örneğin Bafa Gölü yosuna boğuluyor, balık ölümleri had safhada ve koca göl gidiyor. 2 bin yıldır varolan Tuz Gölü de öyle. Kızılırmak ise, deltasıyla birlikte Karadeniz'den gelip dolan tuzlu suyla yaşamını yitiriyor.

ZİNCİRLEME YOK OLUŞ
İşin tuhafı, bunlarda başka sorunları halletmek için alınan önlemlerin etkisi büyük. Örneğin Kızılırmak'da ekili alanları su baskınlarından korumak için açılan kanallar, deniz suyunun gelmesine neden oluyor. Bafa'da ise tam tersine, pamuk tarlalarına tuzlu su gitmemesi için yapılan demir kanallar, gölün denizle bağlantısını kesmiş. Mantıken, "Ne iyi," demeniz lazım. Ama öyle değil. O zaman da, beslenmek için göle gelip sonra denize dönmesi gereken balıklar bu yüzden mahsur kalmış ve bu da balık ölümlerine yol açıp gölü kirletiyormuş. Gelin de işin içinden çıkın!.. Demek ki her olay farklı çözümler istiyor, her yörenin sorunları özel dikkate muhtaç. Bence AKP, belki şu kapatma davasından sıyrılır sıyrılmaz, bu soruna eğilmeli. Ülkenin doğal yaşamını sürdürmesi, kısacası yaşaması için bu şart. Ve bu sorumluluk da elbette iktidarın üzerinde.