kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tartışılan başkan görevden alındı

Nergis DEMİRKAYA - ANKARA
"Kürt Aleviler Ermeni dönmesidir" sözleri tartışmaya neden olan Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu tatildeyken görevden alındı..
"Kürt Aleviler Ermeni dönmesidir" sözleri nedeniyle büyük tartışmalara neden olan Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu dün görevinden alındı. Halaçoğlu'nun görevden alınmasıyla ilgili karar dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Halaçoğlu'nun, Gazi Üniversitesi'ndeki asli görevine iade edilmek üzere bu görevinden alındığı duyuruldu. Ord. Prof. Şemseddin Günaltay'dan sonra 15 yıl ile en uzun süre TTK Başkanlığı yapan Halaçoğlu, görevden alındığı haberini tatilde öğrendi. Bir şaşkınlık yaşamadığını ifade eden Halaçoğlu "TTK Başkanlığı bir devlet hizmetidir. İsterlerse yaparız. İstemezlerse yapmayız. Umurum değil" dedi.

OLANAĞIM OLUR
"Söylediklerim yanlış değil, Şimdi bunları savunmak için olanağım olur" diyen Halaçoğlu çalışmalarını sürdüreceğini söyledi. Halaçoğlu Gazi Üniversitesi'ndeki görevine devam edip etmeyeceği yönündeki soruya ise, "Karar vermedim. Emekli de olabilirim" yanıtı verdi. Halaçoğlu, geçtiğimiz yıl Kayseri'de katıldığı toplantıda, "Kürt Aleviler Ermeni dönmesidir" şeklinde yansıyan sözlerini bir basın toplantısı düzenleyerek, "Tehcirden kurtulmak için kendini Kürt ve Alevi olarak gösteren Ermeniler var. Olmak ayrı, göstermek ayrı" diye düzeltmiş, ancak aynı toplantıda, "Elimde Ermeni ismi ve hangi mahallede oturduğuna dair liste var" sözleri nedeniyle tartışmaları daha da alevlendirmişti. Halaçoğlu en son Boston'daki Ermeni arşivinin tasnif edilip açılması için 20 milyon dolar teklif etmişti.