kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İpek" Demiryolu

Yeni Haber
Türkiye'nin Orta Asya ile kesintisiz bağlantısını sağlayacak ve tarihi İpek Yolu'nu canlandırmayı öngören Kars-Tiflis-Bakü (KTB) demiryolu projesinin Türkiye sınırları içindeki 76 kilometrelik bölümünün temeli Azeri, Gürcü ve Türk devlet ve cumhurbaşkanlarınca atıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçmişte projenin hayal olduğu ve hayata geçirilemeyeceği eleştirilerinin olduğunu anımsattı ancak projenin bugün hayata geçirildiğini söyledi.

Projeyle 3 ülkenin yanı sıra Orta Asya ile Avrupa'nın da birbirine bağlanacağını işaret eden Gül, diğer ülkelere de açık olduğunu söylediği projenin Kafkasların istikrarı ve refahına katkı yapacağını kaydetti.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev de konuşmasında "yeni bir tarih yazıldığını" belirterek, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin stratejik ortaklar olduğuna değindi ve bu demiryolunun 3 ülke arasındaki ekonomik faaliyetlerin yanı sıra kültürlerin gelişmesine de katkıda bulunacağını vurguladı.

Daha önce Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattının yapımına yönelik eleştiriler olduğuna ve ayrıca Azeri petrolünün BTC için yetersiz olduğu eleştirilerinin de yapıldığını ancak şu anda bu hat için başka ülkelerin petrolüne bile gerek kalmadığını hatırlatan Aliyev, BTC nasıl gerçekleştiyse KTB demiryolu projesinin de gerçekleşeceğini belirtti.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakashvili ise projenin 3 ülke arasında işbirliği alanlarının çok geniş olduğunu ve bu kapsamda birçok projenin başlatıldığını söyledi.

PROJE

KTB demiryolu projesinin Türkiye kısmı için geçen yıl Eylül'de yapılan ihaleyi 289.8 milyon YTL Özgün Yapı-Çelikler Ortak Girişim Grubu (OGG) kazanmıştı. Yatırım programında 380 milyon YTL ödenek ayrılan demiryolunun 2011 yılında inşaatının tamamlanması öngörülüyor.

Türkiye, projenin Kars ile Ahılkelek arasındaki mesafeyi yapacak. Projenin ikinci ayağını ise Gürcistan topraklarındaki 29 kilometrelik hat oluşturuyor. Gürcistan'ın da söz konusu mesafeyi eşzamanlı olarak bitirmesi öngörülüyor.

REUTERS