kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıbrıs'ta "kritik" aşama

Yeni Haber
Kıbrıs, yarın önemli bir buluşmaya sahne olacak. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitri Hristofyas, "kritik" bir görüşme için yarın bir arayaya geliyor.

Türk tarafında, buluşmadan Eylül başında "kapsamlı müzakerelerin başlama kararı"nın çıkması beklentisine karşın Rum tarafının, iyimser bir hava yaratmaktan kaçınması dikkat çekiyor.

Talat ve Hristofyas, planlandığı gibi yarın yeniden bir araya gelecek. Ara bölgede yapılacak görüşme, "kapsamlı müzakereler"in kaderi açısından büyük önem taşıyor. Görüşmede "kapsamlı müzalerelerin başlama tarihi"nin belirlenmesi beklentisi bulunuyor.

Oluşturulan ortak çalışma grupları ve teknik komitelerin çalışmalarının değerlendirileceği görüşmeye ilişkin olarak KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "Kapsamlı görüşmelerin büyük olasılıkla Eylül ayında başlayacağı"nı söyledi. Talat, ayrıca kapsamlı müzakerelerin çok önemli yeni bir süreci başlatacağını da belirtti. Ancak Rumlar, "kapsamlı müzakereler"in başlaması konusunda, "iyimserlik" yaratacağı açıklamaları yapmaktan kaçınıyor. Nitekim, Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Hristofias ve Talat'ın görüşmede "Çalışma grupları ve teknik komitelerin çalışmalarını değerlendireceklerini" söyledi.

"Kapsamlı görüşmeler"in başlaması konusunda Rum tarafında bir "isteksizlik" bulunduğu kaydediliyor. Rumların "kapsamlı görüşmeler"in başlaması için "hakemlik ve takvim" konularını "ön şart" olarak öne sürdüğü de ifade ediliyor. Talat-Hristofyas görüşmesi hemen öncesi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile buluşmasında, Kıbrıs'ta "kapsamlı müzakelere"e geçilmesi konusunun da ele alındığı belirtiliyor.

ŞİMDİYE KADAR NE OLDU?

Rum Kesimi'nde Şubat ayında yapılan Başkanlık seçimleriyle Papadolupos yönetiminin tasfiye edilmesinin ardından, 21 Mart'ta BM gözetiminde ilk kez bir araya gelen Talat ile Hristofyas, Haziran'da "kapsamlı müzakereler"e hazırlık amacıyla çalışma grupları ve teknik komitelerin oluşturulması konusunda mutabık kalmışlardı.

Oluşturulan 7 teknik komite ve 6 çalışma grubu, daha sonra çalışmalarına başladı. Talat ve Hristofyas da, çalışma grupları ile teknik komitelerin çalışmalarını gözden geçirmek amacıyla 23 Mayıs'ta bir araya geldi.

Bu arada, "kapsamlı görüşmeler"in Haziran ayında başlayamayacağı da anlaşıldı. Bunun yerine 1 Temmuz'da ara bölgede görüşen iki liderin, "tek egemenlik ve tek vatandaşlık konusunda prensipte anlaştığı" bildirilirken, 25 Temmuz'da yapılması kararlaştırılan görüşmede, teknik grupların çalışmalarının "son kez" değerlendirileceği belirtilmişti.

(ANKA)