kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İngiltere'de doktorlar hastalara antibiyotik önermeyecek

Yeni Haber
İngiltere'de doktorların boğazı şişen, kulak ağrısı çeken, bademcikleri iltihabı ve nezle olan kişilere antibiyotik önermemelerini istedi. İngiltere Sağlık Hizmetleri, Milli Sağlık ve Klinik Enstitüsü, yayınladığı bildiride antibiyotik yerine doktorların hastalara ağrı kesici vererek evlerinde dinlenmelerini önermelerini istedi.

İngiltere'de sağlık sektörünü etkileyecek olan bu gelişme Sağlık Bakanı Alan Johnson'un bir reklam kampanyasında hastalara, "ilaç nezle ve öksürüğe yaramıyor" demesinden sonra açıklık kazandı. İngiltere'de aile doktorlarının yaptıkları bir açıklamada, antibiyotik kullanımını yasakladıklarından dolayı bazı ailelerden baskı gördüklerini dile getirdi.

Yapılan araştırmada ise uzmanlar antibiyotik kullanımının nezle ve öksürük başta olmak üzere birçok enfeksiyon hastalıklarına karşı tesir etmediği görüşünde. Sağlık Uzmanı Sir Liam Donaldson, "Orantısız antibiyotik kullanımı, enfeksiyonun ilaca karşı aksine direnmesine sebebiyet verir." dedi. Araştırmada ayrıca antibiyotik ile yapılan tedavilerin bazı hastaların mide enfeksiyonuna yakalanmasına da neden olabileceği vurgulanıyor.

Öte yandan Sağlık Hizmetleri, Milli Sağlık ve Klinik Enstitüsü tarafından doktorlara antibiyotik kullanımını kontrol altına almalarına yönelik yayınlanan bildiri birçok profesör ve sağlık ocakları tarafından da memnuniyetle karşılandı.

CİHAN