kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yılda 48 milyar dolar çöpe gidiyor

Yeni Haber
Amerika'da gerçekleştirilen bir araştırma, süpermarketlerin yılda 20 milyar dolarlık gıdayı, son tüketim tarihi geçtiği için çöpe attığını belirledi. Bu israf, bütün Avrupa'nın israfının nerdeyse iki katı. Birleşmiş Milletlerin son hesaplamalarına göre ABD'de süpermarketlerin ve evlerin buzdolapların çöpe giden gıdanın yıllık bedeli de 48 milyar doları buluyor.
Bu israfın en önemli sebeplerinden biri ABD'de birçok gıdanın tüketiciye ulaşmak için ortalama 800 kilometre yol kat etmesi olarak gösteriliyor. Gıdaların bir kısmı bu uzun yollarda telef oluyor.
Birçok süpermarketin, vitrinlerine ve sergi raflarına çok fazla gıda yığması da bir başka sebep. Bu gıdaların çoğu daha sonra çöpe gidiyor. Ancak, son ekonomik krizden sonra süpermarketlerde bu tür raflara ve vitrinlere daha az gıda konuluyor.
İnternet üzerinden gıda israfı konularında yazılarıyla tanınan gazeteci Jonathan Bloom, "Ürettiğimiz gıdaların her yıl çeyreği ile yarısı arasında bir miktarı israf ediyoruz" diye yakınıyor ve ekliyor; "Artan fiyatlar en azından bize, gıdaların değerini öğretir umarım".

CİHAN