kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obama manşeti yalan çıkınca editör kovuldu

Yeni Haber
Dünyanın birçok büyük şehrinde bedava dağıtılan tabloid Metro gazetesinin New York versiyonu, perşembe günü kapaktan yayınladığı haberiyle siyaset gündemine de yerleşmişti. Haberde, üzerinde "Obama benim kölem" yazılı tişört giyen bir genç kızın 4 siyahgenç kız tarafından sert bir şekilde saldırıya uğrayıp darp edildiği iddia ediliyordu. Ancak, haberin kaynağının tişörtü dizayn eden İsrailli dizayncı Apollo Braun olduğu ortaya çıktı. Braun'un her hangi bir isim vermemesi sonucunda çeşitli medya kaynaklarının yaptığı araştırmalar, saldırının, saldırgan siyahkızların ve saldırıya uğrayan beyaz kızın hayal ürünü olduğunu ortaya çıkardı.

Metro gazetesinin 17 Temmuz tarihli sayısında olayı gerçekmiş gibi anlatan Braun, "Obama'yı sevmiyorum. Siyaholmasından dolayı değil. Bu belki de tek sevdiğim tarafı. Müslüman olduğu için sevmiyorum" demişti. Metro'nun manşete taşıdığı hikayenin tamamen uydurma olduğunun ortaya çıkması, gazetenin editörünün koltuğuna mal oldu. New York Metro'nun yayın yönetmeni Mark Bulliet'in işine son verildi.
Öte yandan Barack Obama'nın New Yorker dergisinin muhabirini uçağına almamasının, kasıtlı bir tepki olup olmadığı tartışılmaya devam ederken, New Yorker dergisinin Obama'nın 4 Ağustos'taki doğum günü partisine de davet edilmediği ortaya çıktı.

Amerikalıların yarısı medyanın obamacı olacağına inanıyor
Obama ile bazı medya organları arasında bugünlerde esen soğuk rüzgarlara rağmen, Amerikalıların yarısı, medyanın yarışın kızışacağı sonbahar aylarında Obamacı olacağı görüşünde. Rasmussen Report tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre Amerikalıların yüzde 49'u, medyanın Obama yanlısı tutum takınacağına inanıyor. Medyanın McCain yanlısı olacağına inananların oranı ise yüzde 14'te kaldı.
Medyanın her iki aday arasında bağımsız haber yaptığına inanan Amerikalıların oranı ise yüzde 24'e geriledi. "Halk artık gazetelere, gazetecilerin Wikipedia'yaya bakmamızı istedikleri şekilde bakıyor" diye konuşan Rasmussen grubunun yönetim kurulu başkanı Scott Rasmussen, "Yani işe yarar bilgiler ama kaynağı mutlaka araştırılmalı" tespitinde bulunuyor.

CİHAN