kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rafet El Roman: Telif alamıyoruz diye çok şey kaybettiğimizi düşünmüyorum, çok üzülmüyorum. Bu sektörden para kazanan yapımcılar için çok büyük kayıp tabii. Keşke telif sistemi bizde de yurtdışındaki gibi işlese ama bence sanatın temelinde ticaret yoktur!

Şarkılar yazdığım insan henüz karşıma çıkmadı

BÜLENT İPEK MAGAZİN
İki yıl aradan sonra 'Bir Roman Gibi' adlı yeni albümünü piyasaya çıkaran Rafet El Roman: Ben artık aşık olamıyorum. Şarkılarımdaki gibi bir aşk arıyorum. Adına şarkılar yazdığım insan henüz karşıma çıkmadı ..
Manken Tuğba Altıntop'tan boşandıktan sonra kızları Su Elnur ve Şevval Nur'u alarak Almanya'ya yerleşen Rafet El Roman, iki yıllık aranın ardından 'Bir Roman Gibi' adında yeni albümünü çıkarttı. Ünlü popçu, tamamı duygusal şarkılardan oluşan albümüyle ilgili "Bana bu şarkıları eskiden beri içimde yaşattığım birine olan aşkım yaptırdı. Gerçek hayatta şarkılarımdaki gibi bir aşkı hiç bulamadım" dedi. Albüm satışlarındaki düşüşün müzik üretimine zarar değil yarar sağlayacağını iddia eden Rafet El Roman, "Beethoven albüm yaparak mı meşhur oldu?" diye gündem yaratacak bir soru sordu! El Roman, hem duygusal hayatıyla ilgili hem de müzik dünyasına yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı.

HER ŞARKI BİR HİKAYE

* Yine duygusal şarkılardan oluşan klasik bir Rafet El Roman albümü yapmışsınız... 'Bir Roman Gibi' adının tüm özelliklerini taşıyor. Çünkü her şarkı baştan sona bir hikaye anlatıyor. Müzik o kadar geniş bir alan ki çok fazla çeşitte şarkılar yapabilirsiniz ama ben kendi tarzımdan çok ödün vermeden müziğimin gelişmesini istiyorum. Arkadaşlarım bana 'Sen de elektronik müziğe yer ver, R&B ritimleri de olsun, yeni müzikleri dene' gibi şeyler söylüyor ama ben daha yapmak istediklerimi bitiremedim.... O kadar çok yapmak istediğim şarkı var ki. yeni türler denemeye sıra gelmiyor. Mesela kızlarıma bir şarkı yazdım ama bu albümün kalıbına uymadığı için koyamadım. Bir de 'reklam' derler diye çekindim.

* Albümle ilgili tepkiler nasıl? Benim müziğimi sevenlerin çok memnun kalacağı bir albüm oldu. Hiçbir albümümden bu kadar çok olumlu mesaj almadım. Herkes çok beğendiğini söylüyor ama bu satışlara yansımıyor! Albümün henüz dağıtılmadığı Kazakistan'dan, Amerika'dan mesaj atıyorlar. Özür dileyerek şarkıları internetten indirdiklerini söylüyorlar. Bir yandan üzülüyorum, bir yandan da 'Herkes yaptığım müziğe kolay ulaşabiliyor' diye seviniyorum.

BEETHOVEN'I DÜŞÜNÜN!

* Tüm dünyada korsana ve bedava MP3'e karşı koyulamıyor? Karşı da koyulmasın zaten, bıraksınlar artık. Eski çağları göz önüne aldığımızda; iyi sanatın bolluk dönemlerinde doğmadığını görüyoruz. Hep çaresizlikler içinde güzellikler üretilmiştir. O yüzden sanat bedavadır aslında. Ama zamanla bunu o kadar büyük ticarete dökmüşler ki, şimdi bir şekilde bunun bedelini ödüyorlar. Bir kalem bir defter yeterlidir sanat için. Sanat üretmenin şartı duygudur.

* Ama sanatçılar 'Tekrar üretebilmek için para kazanmamız lazım. O yüzden korsana yönelmeyin' diyor! Hiç alakası yok! Üretmek için albümlerin satması, para kazanılması şart değil. Bugün hiç tanınmamış biri çok iyi bir eser yazmışsa youtube'da üç gün içinde tanınıyor. Beethoven'ı düşünün. Beethoven albüm yaptı da mı meşhur oldu? Hayır! Bestelerini yaptı, konserlerini verdi. Sanatçılar haklarını performans sergilerken alır. Yoksa 'Kaset de çıkarayım', 'Tişört de yaptırayım' gibi şeyler modern zamanların uygulaması. Son 50-60 yılda böyle oldu. Şimdi artık sanat özüne dönüyor ve beraberinde başka güzellikler getiriyor. Belki artık 10 şarkılık albümler yerine bir şarkı yapılıp, internetten duyurulacak.

BANA ÜZÜLÜYORLARMIŞ

* 'Roman Gibi'deki tüm şarkılarınız duygusal... Hareketli şarkı yapacak neşeli anınız olmadı mı hiç? Herkes bunu soruyor bana. 'Şarkıları dinlerken üzülüyoruz ama en çok da size üzülüyoruz' diyorlar. Oradaki hüzün benim gerçek hayatımda tabii ki yok. Ben bunları kendi yaşantımdan kaynaklanan biçimde yazmadım...

* Nasıl yazdınız? Tamamen zihnimde canlandırdığım durumlarla ilgili. Çocukluk ve gençlik yıllarımdan beri benim içimde bir çeşit aşk, bir çeşit sevda vardı. Bu hiç karşılaşmadığım bir insandı ama benim için değerliydi.

* Biraz şizofrenik bir durum olmuyor mu bu? Yok şizofrenik bir şey değil. Reenkarnasyonla ilgilenen psikolog bir arkadaşımla konuştum. Bana 'Bu senin eski ruhunla alakalı. Bilmem kaç yüzyıl önce çok sevdiğin ve yıllarca peşinden gittiğin birine kavuşamadın' dedi. Şarkı sözlerimi okuduktan sonra 'ruhumun aşk mağduru olmuş ezik bir insan ruhu' olduğunu söyledi.

* Eşinizle ayrılığınız size hiç mi şarkı yazdırmadı? Hiçbir şarkıyı o ayrılıkla ilgili yazmadım. Benim çok özelimdir. Her şey isteyerek oldu. Belli bir süreçten geçtik, karar verdik ve ayrıldık. Kolay bir şey değil ama müzikal anlamda yansıması olmadı.