kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Melis Çeker

Elimin hamuruyla erkeğin işine karışırım

Hakem, pilot, hava trafik kontrolörü, rallici, aşçı... Onlar birer kadın ama erkeklerin egemenliğini ilan ettiği işleri yapmaktan büyük zevk alıyorlar. Kadınlara öngörülen, alışılagelmiş iş tanımlamalarının sınırlarını ihlal ederek çalışıyorlar. Tabii ki zorlandıkları da olmuş, yine de burunları düşse eğilip almamışlar. Bu beş kadın, Madam Figaro dergisine yaşadıklarını anlattılar..
Otomobil yarışçısı
Otomobil sporlarına Karting'le başladım. 18 yaşımda ehliyetimi aldıktan sonra pist yarışlarına katıldım. Ayrıca 2005 Formula 1 yarışından önceki Polo Ladies Cup ayağında İstanbul Park Pisti'nin ilk resmi birincisi oldum.

* Motor sporları, kadın ve erkek olarak kategorilere ayrılmayan tek spor dalı. Bu durum da kadınların aleyhine bazı sonuçlar doğurabiliyor. Rallide kadınlar erkeklere göre daha zor şartlarda yarışıyor. Örneğin bir arabanın lastiği patladığında, iki kadın kısa sürede değiştirmek zorundasınız.

* Kadınların duygularıyla yarıştığını, erkeklerin ise daha agresif olduğunu düşünüyorum. Erkekler ileriyi göremiyor; tek amaçları, hangi şartlarda olursa olsun öndekini geçmek. Oysa altıncı hissi daha kuvvetli olan kadınlar, daha planlı hareket ediyor ve akıllı öngörülerde bulunuyor.

* Yarışlarda asla kadın erkek diye bir ayrım yapmam.

* Yalnız rallide dereceler açıklandıktan sonra, isimlerle kimin kimi geçtiği yazıyor. Kadınların arasında "Bak bakalım kaç erkeği geçmişiz?" gibi sözler kıyaslama olabiliyor. Elbette erkekleri geçmiş olmak bana da gurur veriyor, ama en önemlisi onların hakkımızdaki önyargılarını kırmış oluyoruz.