kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Prostat kanserinin ilacı bulundu

Yeni Haber
Prostat kanserinin kemoterapiye dayanıklı öldürücü türüne karşı geliştirilen 70 yılın en etkili ilacı üç yıl içinde piyasaya çıkacak.

Clinical Oncology adlı kanser araştırmaları dergisinde yayımlanan makalede, 'Abiraterone' isimli ilacın hastaların yüzde 80'inde iyileşme sağladığı belirtildi. Kanser Araştırmaları Enstitüsü, hap şeklindeki ilacın iki ila üç yıl içinde piyasaya sunulabileceğini umuyor.

1200 hasta üzerindeki kapsamlı bir klinik deney halen devam ediyor ve bunu yeni deneylerin izlemesi bekleniyor. Prostat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türü. Bu kansere testosteron gibi testislerde üretilen cinsellik hormonlarının yol açtığı düşünülüyor. Tedavi de şu anda erkeklerde yumurtalıkların bu hormonları üretmesi engellenerek yapılıyor. Ama yapılan araştırmalar sadece testis değil vücudun farklı yerlerinde üretilen her türlü cinsellik hormonunun kanseri ilerlettiğini ortaya koydu. Abiraterone adlı ilaç işte bütün bu hormonların üretimini engelliyor.

BBC'nin haberine göre son çalışma, iyice ilerlemiş ölümcül prostat kanseri 21 hasta üzerinde yapılmış ama dünya çapında 250 hastadan gelen verileri de içeriyor. İlacın hastaların çoğunda, kanserli tümörlerde kayda değer bir küçülme ve kanser tarafından üretilen prostat spesifik antijen adlı proteinde azalmaya yol açtığı saptandı.

Deneylere katılan ve iki ila ikibuçuk yıl izlenen hastaların çoğu ilacı almaya başladıktan sonra yaşam kalitelerinde önemli bir düzelme olduğunu söylüyor. Hastaların bir kısmı, hastalığın kemiklerine yayılmasından kaynaklanan ağrılar için aldıkları morfini de kesmeyi başarmış.

İlacın göğüs kanseri hastalarının tedavisinde de kullanılabilmesi umuluyor. Halen deney aşamasında bulunmasına rağmen uzmanlar abiraterone'un kanser tedavisinde yeni bir umut yarattığında hemfikir.

(CİHAN)