kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ŞENGÜL BALIKSIRTI

Emrah: 25 yılın öyküsü

Emrah'la 80'li yılların ortalarından itibaren tanışıyoruz. Sık sık, "Birlikte büyüdük" diye takılırım kendisine... Şaka bir yana, bu meslekte birilerini uzun yıllardır tanımak, onun geçtiği yolları bilmek, gelişimini ve değişimini izlemek dünden bugüne bir şeylerin gelebildiğini görmek güzel bir şey. Çünkü her şey çok çabuk eskiyor, eskitiliyor ve yok oluyor. Evet; Emrah müzikal kariyerinin 25. yılında... Müziğe başladığı yılları, o yıllardaki bilincini, yalnızlığını ve o küçücük yaşını düşününce; bugün bulunduğu nokta daha bir anlam kazanıyor benim gözümde. Emrah, bir çocuk star olarak miadını doldurup, unutulup gidebilirdi... Geçenlerde buluştuk ve bütün bunları konuştuk. Yeni albümünü ve değişen tarzını anlattı. Sonra da şarkılarını dinledik. İşte o mini sohbetten satırbaşları... (Tabii bazı konuları Emrah kendi kendine açmadı. Ben sordum, o da yanıtladı.)

* YENİ albümümün adı 'Yelpaze'. Çünkü müzikal anlamda geniş bir yelpazesi var albümün. Müzik artık benim için bir arayış. Dünya sound'u üzerine Emrah yorumları var. R&B tarzını denedik. İlk klibimi de kendim çektim. Artık klipleri de kendim çekeceğim. Bu beni çok heyecanlandırdı.

* ARTIK albümden para kazanmak söz konusu değil. Ama albüm yapmam da gerekiyor. Yapmamak benim için nefessiz kalmak gibi bir şey. Müziksiz yaşayabilir miyim? Eskiden olsaydı albümüm çıkar çıkmaz 500 bin adet satardı. Şimdi bu rakamlar hayal!

* İNSANIN kendini yetiştirmesi çok önemli. Tamam yetenekliydim ama eğitimim yoktu ve çocuktum. Çok çalıştım, çok istekliydim. Kendi kendime düşündüm; "Eğer kendime yeni bir yol açmazsam, kimse bir süre sonra Emrah'ı hatırlamaz" dedim. 'Küçük Emrah' olarak o çocuğu sevmiş olabilirlerdi ama ya sonra? Büyüyünce? Mutlaka kabuğumu kırmam lazımdı. Yeteneğimi, aklımı, zekamı biliyordum. İnancım da çok önemliydi. Böyle diye diye 25 sene olmuş işte.

* ŞÖHRET misafirdir hayatınızda. Bir gün onu yolcu edeceğinizi bilmelisiniz. O beni yolcu etmeden, benim onu yolcu etmem lazım. Bu yüzden rahatım ben. Sadeleşmek lazım. Geleceği görüp, yavaş yavaş uzaklaşman lazım oralardan. Yıllar boyu zirvede kalmak çok zor. Başka işlerle de ilgileniyorum. Bu da benim için çok hoş.

* SÜREKLİ alkış duymayı istemek çok tuhaf ve insanı yoran bir şey. Hayat hep akıp giden bir şey. Dolayısıyla şöhret hayatınızda hep olacak diye bir şey yok. Senden daha genci, daha yakışıklısı gelebilir her zaman. Ben de ileride bir müzik adamı olarak birkaç kelime konuşabilirsem; ne mutlu bana.

* HERKES şimdi şöhret ve kariyer yönetimi diye kafayı yiyor. Ben hep, kendi hislerimle hayatımı yönetmeye çalıştım. Ama kendilerini yönetemedikleri gibi kazandıklarını da yönetemeyen o kadar çok insan gördük ki... Bana hep 'paracı' diyorlar. Ne yaptım ki ben? Demek ki, 25 yılda kendimi yönetebildiğim gibi, kazandıklarımı da yönetebildim. Demek ki bu konuda benim zekam vardı. Eğer kazandığım parayı elimde tutmasaydım, o zaman ne diyecekti benim için insanlar? "Kardeşim aklını kullansaydın, yemeseydin kazandıklarını!" demezler miydi? Ben de aklımı kullandım. İnsanın parasını iyi yönetmesi cimrilik mi? Gelelim albüme... Emrah'ın ilk klibi 'Ruhundayım' şarkısına çekilmiş. 'Hani Nerde'de Basstürk grubu ile rap yapmış. Şaşırtıcı... Ama Emrah bunları bilerek yapıyor zaten. Kendisi bana, "1990'dan sonra arabesk benimle birlikte başka bir şekle büründü. Bazı şeyleri bilerek yaptım. Yapmasaydım; bunca sene ayakta kalabilir miydim?" derken, tam da bunu anlatıyordu işte... 'Seni Seviyorum' şarkısı ise annesinin rahatsızlığı döneminde yapılmış. Devamı? Albümde...