kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kontenjan artışı başarı sırasını da değiştirecek

Hazırlayan:Pervin Kaplan
Bu yıl üniversitelerin kontenjanlarında yapılan yüzde 25'lik artış başarı sıralarını da değiştirecek. Adaylara öneri ise kendi sıranızın altında ve üstünde geniş bir aralıktan liste hazırlamak..
Bu yıl sınava giren adaylardan 1 milyon 478 bin 881'inin puanı hesaplandı. Bu adaylardan 1 milyon 405 bin 307'si 145 puan barajını aştı. 165 ve üzerinde SAY-2, EA-2 ve SÖZ-2 puanı alan adayların dağılımı ise 874 bin 178. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'a göre de bu yıl açık öğretim dahil yaklaşık 750 bin genç üniversiteli olacak. Tercih hakkı için gereken herhangi bir puan türünden 145 ve üstü puan almak lazım. Üniversitelere biri merkezi yerleştirme biri de üniversitelerin kendi yaptıkları Özel Yetenek Sınavı ile yerleştirme olmak üzere iki farklı yöntem ile öğrenci yerleştiriliyor. Bu yerleştirmeler açık öğretim, ön lisans ve lisans programlarına oluyor. İngilizce öğretmenliği hariç Açık öğretim lisans ve ön lisans tercihi yapabilmek için tercih edilecek programın puan türünden ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 veya DİL'den en az 145 puan almak gerekli.

TABAN PUANLAR
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları dışındaki ortaöğretim kurumlarından mezun adaylar ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olup alanı dışında tercih yapacak adayların meslek yüksekokullarının ön lisans programlarını (sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar da dahil) tercih edebilmek için tercih edilen programın puan türünden ÖSS-SÖZ- 1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 ve DİL'den en az 145 puan almaları şartı var. Dört yıl ve üzerindeki lisans tercihlerine gelince; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında mezun olan adaylara ek puan verilen lisans programlarını tercih edebilmek için programın ilgili puan türünden ÖSS-SÖZ-1,ÖSS-SAY-1,ÖSS-EA-1 ve DİL'den en az 165 puan almak gerek. Tercihleri yaparken izlenecek yollardan birisi de puanlara göre değil başarı sırasına göre tercihleri yapmak.

YARIMAĞAN'DAN ÖNERİ
ÖSYM Başkanı Yarımağan gençleri "Puan yerine başarı sırasını kullanmak daha avantajlı oluyor. Çünkü puanlar her yıl oynayabiliyor" diye uyarıyor. Yarımağan, adaylara başarı sıralarını dikkate alarak tercihlerini yapmalarını sonra da kendi başarı sıralarını geçen yıl istedikleri programa son giren öğrencinin başarı sırası ile karşılaştırdıktan sonra listelerini hazırlamalarını öneriyor. Yarımağan'ın bir başka önerisi de: "Başarı sıranızdan artı eksi yüzde 25 aralığını kullanarak, tercih yapın." Kontenjan artışları oranlarına göre başarı sıraları da etkileyecek. Yüzde 5-10 artışın olduğu kontenjanlarda büyük değişiklik olmayacak ama diğerlerinde sıralarda kaymalar olabilecek. Uzmanlar tercihlerin geniş aralıkta yapılmasını öneriyor.
Haberin fotoğrafları