kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

6 gün silahlar hiç susmadı

Yeni Haber
Şırnak Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı eteğindeki Cevizağacı köyünde, Belçika'da yaşayan Süryani vatandaşların 6 gün süren dügünlerinde silahlar hiç susmadı.

Irak sınırına yakın bölgedeki düğünde Süryani çiftin dini nikahını Midyat Deramer Kilisesi Papazı İshak Ergün, kurulan 'Çadır kilisede' kıydı.
Beytüşşebap ilçesinden 20 yıl önce Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç eden Süryaniler, akraba olan Mecit ile Estel Yaramış'ın düğünü için terk ettikleri Çevizağacı Köyü'nde bir araya geldi.

Kuzey Irak sınırına 40 kilometre uzaklıktaki Kato Dağı eteklerinde bulunan Cevizağacı köyünde 6 gün, 6 gece süren Süryani düğününe, bölgede korucu olan 'Ertoşi', 'Gevran' ve 'Jirki' aşiretinin önde gelen isimleri katıldı.
Aşiret ağalarının düğüne katılması üzerine taraftarları havaya peş peşe ateş açtı. Silah sesleri bir anda bölgede yankılarınken, aşiret üyeleri terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonlarda kullanılan şeritli 'Biksi' marka ağır makinalı tüfeklerin yanı sıra, Kalaşnikof ve ABD yapımı M-16 ve ve uzun menzilli Kanas marka tüfeklerle 6 gün boyunca aralıklarla peş peşe binlerce mermi sıktı.

Köy meydanındaki halaya yüzlerce kişi katılırken, şeritli Biksi ağır makinalı tüfek ile havaya binlerce mermi sıkıldı.

Düğün boyunca aşiret ağalarının gelişi ve gidişi sırasında alanda sıraya dizilen ağır silahlı korucular 'Hoşgoldin', 'Güle güle' mesajını havaya ateş açarak gösterdi. Düğünün yapıldığı meydanın yanı sıra evlerin balkonlarından da sürekli hava ateş açıldı.

Silah seslerinin sık sık yankılandığı ve 6 gün boyunca yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı düğünde davetlilere ikram edilecek yemekte kullanılmak üzere 70 küçükbaş hayvan kesilirken, 1 ton pirinç, 1 ton salatalık ve domates, 4 bin ekmek, 40 kilo çay ve 5 bin şişe su ile kola tüketildi.
3 bin metrekare alan üzerine kurulan bin metre uzunluğundaki çadırın altında davetlilere düğün yemeği verildi. 10 kazanda aşçılar tarafından pişirilen düğün yemeği yaklaşık 10 bin kişiye dağıtıldı.

Düğünde gelin ile damada YTL'nin yanısıra dolar ve euro olmak üzere toplam 390 bin YTL para takıldı. Damadın babası Muhsin Yaramış ile gelinin babası Çetin Yaramış, yöresel ve aşiretsel gelenekler gereği düğünlerde genellikle havaya silahla ateş edildiğini söyledi.
Yaramış, "Bu yöredeki düğünlerin büyük bölümünde silah sıkma adeti vardır. Biz de havaya silah sıkılırken, evlenen gelin ve damadın başına da dolar atılıyor" dedi.

Süryani gelenekleri ve Hristiyan inancına göre kıyılan nikah, yaklaşık 3 saat sürdü. Kiliseye çevrilen bir çadırın içinde Midyat Deramer Kilisesi papazı İshak Ergün ile 12 yardımcısı tarafından yapılan dini ayinle Mecit ve Estel Yaramış'ın nikahı kıyılırken, çadır dışında yine ağır silahlarla havaya ateş açıldı.

CİHAN